hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

A mediterrán stílusú étrenden élőknek jobb a hangulatuk

Ritkábban lesznek depressziósak azok az emberek, akik mediterrán stílusú étrenden élnek, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű gabonát, halat fogyasztanak – közölték megfigyelésüket spanyol kutatók hétfőn. A jelenség oka azonban nem tisztázott.
A kutatók 11 ezer ember étkezési szokásainak tanulmányozása után megállapították, hogy a mediterrán stílusú étrendhez legközelebb álló diétán élő emberek kockázata a depresszióra 30 százalékkal kisebb, mint azoké, akik leginkább eltérnek étrendjükben ettől az összeállítástól.

Almudena Sanchez-Villegas és kollégái arra azonban nem tudtak magyarázatot adni, hogy mi okozhatja ezt az eltérést. Feltételezésük szerint az étrend egyes elemei javítják az erek állapotát, csökkentik a gyulladásokat, kijavítják a sejtkárosodásokat; mindez csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét.

Az Archives of General Psychiatry-ban megjelent tanulmány további elemmel bővíti a mediterrán diétának nevezett étrend eddig is ismert egészségügyi előnyeit, amelyek közt szerepel a kisebb kockázat az elhízásra, diabéteszre, asztmára és a rákra.

A spanyol kutatók szerint az étrend optimális, ha inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint telítetteket, kevés benne a hús, ezzel szemben sok hüvelyest, gyümölcsöt, magot, gabonát, zöldséget és halat tartalmaz, valamint mérsékelt mennyiségű alkoholt.

MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés