hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A maradékból gyógyíthatnak

Az egészségpénztári finanszírozási periódusok vége felé rosszabb betegnek lenni – írja az Index arra utalva, hogy az OEP nyomásgyakorlással befolyásolja az újabb betegek kezelésindítását. 

A különösen drága gyógyszerek beszerzésére év közben már nincs pénz, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ezért rendszeresen figyelmezteti a kórházakat, hogy új betegnek már ne írják fel a készítményeket, ha a kvóták kimerültek. Ha elfogyott a keret, csak más gyógyszerekkel kezdhető el az onkológiai és más betegségek terápiája. Az OEP szerint ez nem megy a betegellátás rovására, csak a felelős gazdálkodás miatt hívják fel az intézményvezetők figyelmét a rendelkezésre álló mennyiségekre.

Az Index birtokába jutott körlevelekben kategorikusan leszögezik, hogy a speciális finanszírozású szakellátási kassza zárt, a jelenlegi finanszírozási lehetőségek nem teszik lehetővé az intézményi keretek emelését. Az OEP a körlevelekben azt tanácsolja a kórházaknak, hogy az aktuális kvótákból rendelkezésre álló keret alapján döntsenek a betegek számára előírt terápiáról. Az egészségpénztár felelős főosztálya egyes gyógyszerekkel kapcsolatban azt is leírta, hogy az intézményi keretmennyiségeket a jelenlegi betegek ellátására határozták meg, új betegek bevonására a jelenlegi betegek ellátásának biztosítása érdekében nincs lehetőség.

Az egyik levélben az október 31-ig tartó finanszírozási időszak utolsó negyedévére vonatkozóan felszólítják a kórházat, hogy azt a készítményt alkalmazzák, amelynek az éves kerete az év hátralévő részében elegendő a kezelés biztosításáhozolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink