hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A malária elleni gyógyszerek harmada hamisítvány

A betegség terjedését megakadályozni hivatott, nemzetközi szinten forgalomba kerülő malária elleni gyógyszerek harmada hamisítvány lehet egy friss kutatás eredményei szerint.

A The Lancet Infectious Diseases tudományos szaklapban megjelent felmérés eredményei szerint a kezelés eredménytelenségét és gyógyszer rezisztenciát is okozhatnak a maláriás megbetegedés esetén alkalmazott hamis gyógyszerek. Ehhez a megállapításhoz az amerikai Fogarty International Center at the National Institutes of Health kutatói hét délkelet-ázsiai országból 1500, a Szahara alatti afrikai övezet huszonegy országából származóan 2500 gyógyszermintát vizsgáltak meg.

A BBC News beszámolója szerint a kutatók adatai azt mutatják, a nemzetközi szinten forgalomba került malária elleni gyógyszerek harmada gyenge minőségű, hamis készítmény. A szakértők szerint a tényleges adat ennél is magasabb lehet, hiszen az eseteket gyakran nem jelentik, nem a megfelelő hatóságoknak jelentik be vagy az érintett gyógyszergyártók nem hozzák nyilvánosságra. Emellett még soha nem készült átfogó minőség-ellenőrzés Kínában és Indiában, amelyek a hamis malária elleni készítmények legvalószínűbb forrásai.

Gaurvika Nayyar, a kutatást végző tudóscsoport vezetője szerint 3,3 milliárd ember van kitéve világszerte maláriás megbetegedés veszélyének, amely betegséget 106 országban járványosnak minősítenek. A szakértő becslése szerint 655 ezer és 1,2 millió közé tehető azok száma, akik évente e betegség miatt vesztik életüket. Nayyar szerint azonban mind a veszélyeztetett népesség, mind az elhunytak száma jelentősen csökkenthető lenne, ha a kezelés során alkalmazott gyógyszerek megbízható minőségű, hatékony készítmények lennének – olvasható a hamisgyogyszer.hu-n.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink