2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

„A mai naptól kezdve Önök Semmelweis Polgárok”

A Semmelweis Egyetem 250. tanéve kétnapos rendezvénysorozat keretében nyílt meg, a járvány miatti biztonsági előírások betartása mellett.

A mai naptól kezdve Önök már nem diákok, hanem polgárok – a Semmelweis Egyetem polgárai” – mondta dr. Merkely Béla rektor az elsőéves hallgatóknak az egyetem 250. tanévét megnyitó ünnepségsorozat első napján. Felhívta az új hallgatók figyelmet arra, hogy – válasszák a későbbiekben az orvos- és egészségtudomány bármelyik területét –, az emberek a legnagyobb értéküket, az egészségüket, annak megőrzését, helyreállítását helyezik majd a kezükbe. „Feladatuk pedig az lesz, hogy hittel és alázattal, a beteg iránt érzett felelősséggel és elhivatottsággal vállalják e szolgálatot” – mutatott rá.

Mint mondta, az egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hallgatói önálló, gondolkodó és felelősségteljes szakemberekké váljanak, proaktívan keressék a tudást, legyenek kíváncsiak és érdeklődőek. Ezt a szemléletet hordozza a jubileum tiszteletére a múlt tanévben elindított, a gyakorlatorientált oktatást középpontba helyező kurrikulumreform, és erre tanít minket intézményünk névadójának, Semmelweis Ignácnak az élettörténete is: soha ne elégedjünk meg azzal, hogy elvégezzük a kötelességünket, és ne féljünk kiállni az igazunkért – fogalmazott.

Fotó: Adrián Zoltán
Fotó: Adrián Zoltán

A rektor társul hívta az új hallgatókat annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 100 legjobb egyeteme és szakterületén Európa öt legjobb gyógyító egyetem közé kerüljön. Ezt szolgálja egyebek mellett a kormányzat által támogatott Semmelweis XXI. Fejlesztési Program is, amely számos látványos fejlesztést hoz az egyetem életébe.

Kitért az új koronavírus okozta járványhelyzetre, kiemelve, hogy az egyetem egy közép-európai szinten vezető orvos- és egészségtudományi intézményhez méltó módon állt a vírus elleni harc élére. Mivel az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, ezért az egyetem a jelenléti és online oktatás tekintetében ún. hibrid félévre készül. Az egyetem területén kötelező a maszkhasználat és a távolságtartás, emellett folyamatosan biztosított a térítésmentes PCR-szűrés a hallgatók és munkatársak számára.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi esetszámok mellett tudomásul kell venni, hogy a nagy közösségi élmények és összejövetelek ideje lejárt, és megkérdőjelezhetetlen a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint a távolságtartás fontossága. “Megkezdett tanulmányaikkal Önök az egészség nagykövetei is lesznek, kérem, hogy viselkedésükkel mutassanak példát a környezetüknek ebben a helyzetben is” – emelte ki.

Az ünnepség keretében Pro Universitate Díjat adományoztak dr. Lakatos Péter András, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára, dr. Bagdy György, a Gyógyszerhatástani Intézet egyetemi tanára, dr. Domján Gyula, az Egészségtudományi Klinikai Tanszék egyetemi tanára és – közös kancellári és rektori előterjesztés alapján – dr. Reichert Péter, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság főigazgatója számára. Az elismerésben azok részesülhetnek, akik többéves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához.

Átadták a Kiváló Oktató és Kiváló Dolgozó kitüntetéseket, valamint a Hallgatói Önkormányzat által adományozott  Pro Juventute Universitatis díjakat, és kihirdették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjasok névsorát.

A Semmelweis Egyetem hat karán a 2020/2021-es tanév első félévében graduális képzésben 3340 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, közülük 2413-an magyar, 546-an az angol, 381-en a német nyelvű képzésben. A doktori képzésbe 186 főt vettek fel.

A 250. tanévet megnyitó ünnepségen a hallgatók az elődintézmény Nagyszombati Egyetem orvoskara számára 1772-ben készíttetett eredeti jogarra tettek esküt, a rektor pedig az eredeti orvoskari láncot viselte, amelyet I. Ferenc 1819-ben ajándékozott a Pestre költözött egyetem számára.

A teljes információ

(forrás: semmelweis.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink