hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ízelítő

A Magyar Vöröskereszt kitüntette segítőit

A Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségén az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Ennek kapcsán kitüntették a szervezet legaktívabb tagjait, valamint a kiemelt támogatókat. Oklevelet kapott az Indesit Company Magyarország Kft. is, mivel évek óta segíti a Vöröskereszt munkáját; idén nyáron a véradóknak ajánlanak fel nagy értékű nyereményeket.

A Vöröskereszt és a Vörösfélhold Világnapját 1948-tól világszerte május 8-án, az alapító Henry Dunant születésnapján ünneplik. A Magyar Vöröskereszt minden évben ezen a napon emlékezik meg azokról a munkatársairól, önkénteseiről, akik sokat tesznek és tettek a szervezetért.

Székely Tamás egészségügyi miniszter, Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, valamint Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója egybehangzó véleménye szerint az idei évben talán minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra. Éppen ezért különösen nagyra értékelik azon cégek és magánszemélyek segítségét, akik a recesszió idején sem feledkeznek meg a rászorulókról.

„A válság évében sokkal nehezebb támogatást kapni, mint eddig bármikor, ezért most különösen hálásak vagyunk azoknak, akik még ilyenkor is segítenek, legyen szó akár önkéntesekről, akár szponzoráló cégekről!” – mondja Habsburg György.

A Magyar Vöröskereszt annak ellenére, hogy a világ számos pontján jelen van, és igen sokrétű tevékenységet folytat, leggyakrabban a véradás kapcsán kerül előtérbe. Ugyan a 2009-es véradási tervet eddig 105 százalékosan sikerült teljesíteni, de hamarosan elérkezik a nyári, sokszor vérhiánnyal küzdő időszak, amikor hatványozottan megnövekszik a véradók szerepe. A véradások szervezésében és a motivációban nyújt hathatós segítséget az Indesit Company Magyarország Kft., amiért kitüntetést kapott a Magyar Vöröskereszttől.

„Igazán nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Vöröskereszt kiemelten fontosnak tartja támogatásunkat. Az Indesit Company igazán a szívén viseli a szervezet és a véradás ügyét, hiszen már tavaly is részt vettünk ennek segítésében. Májustól számos, nagy tömeget vonzó gasztronómiai rendezvényen, a Vöröskereszt által szervezett véradáson igyekszünk motiválni az embereket a nemes cél érdekében. Ezeken az eseményeken a véradók között értékes háztartási gépeket sorsolunk ki és emellett saját szervezésű véradások keretében – további partnerek felkutatása mellett – hozzájárulunk a véradó kamion működtetéséhez is. Vállalatunk a recesszió ellenére a tavalyi évhez képest idén több forrást mozgat meg a Magyar Vöröskereszttel való együttműködésre” – mondja Földes Ádám, az Indesit Company Magyarország Kft. marketing specialistája.

Henry Dunant

Henry Dunant üzleti útján éppen a solferinói csata idején érkezett Itáliába. Amikor a város, ahol lakott, megtelt sebesültekkel és kiderült, hogy az orvosi ellátás nem kielégítő, segélycsapatok szervezésével igyekezett enyhíteni a szenvedést. Sokan lelkesen magukévá tették kezdeményezését, hogy gyakorlott önkéntesekből egyesületek alakuljanak minden országban a sebesültek ápolására. Nagy érdeklődést keltett az a javaslata is, hogy nemzetközi egyezményekkel szabályozzák a sebesültek jobb, emberibb ellátását. Az emberek szervezkedni kezdtek, bizottságok alakultak, konferenciákat tartottak, míg létrejött egy egész világot átívelő nemzetközi mozgalom, mely napjainkban is a hosszú évekkel ezelőtt meghatározott hét alapelv – emberiesség, pártatlanság, önkéntesség, semlegesség, egyetemesség, függetlenség, egység – mentén működik.  A megbecsülés jeleként 1901-ben a Nobel-díj bizottság Henry Dunantnak ítélte az első Békedíjat.

Magyarországon az 1867. évi kiegyezéssel kezdődött bécsi székhellyel önkéntes segélyegylet szervezése. Ebben az időben már számos jótékony nőegylet működött Magyarországon. Ezek vezetői közös értekezletre gyűltek össze és elhatározták, hogy mozgalmat indítanak a Bosznia-Hercegovinában harcoló katonák megsegítésére. A nőegylet vezetői elhatározták, hogy munkájukat állandósítják és az egész országra kiterjesztik. Bizottságot választottak, hogy az megfelelő alapszabályt dolgozzon ki. Az alakuló közgyűlést 1881. május 16-ra hívták össze, melyen kimondták a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletének megalakulását. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 1882. január 20-án jelentette be a magyar egylet működését.

Vöröskereszt; OrientPress Hírügynökség


Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés