hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Sinkó: A magyar betegeknek egy-két évet kell még kibírniuk

„Elképesztő állapotok a kórházakban - van, ahol már gyógyszerre sem futja” – címmel közöl interjút a Napi Gazdaság Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal.

„A magyar betegeknek egy-két évet kell még kibírniuk, mert a [szabadabb betegáramlást lehetővé tevő] uniós szabályozás miatt − így vagy úgy − a kormánynak lépnie kell a forrásbővítés irányába” – ez az egyetlen jó hír, amit az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője meg tudott osztani a közönséggel.

Az kórház-hálózat államosítás/átalakítás utáni működését így jellemezte:

− Ma az ellátórendszer teljesen szétesett, a szolgáltatások elképesztően variábilisek, senki nem foglalkozik azzal, hogy egy kórházban milyen szakmai munka folyik. Vannak ugyan kórházak − leginkább az egyetemeken −, ahol az orvosok adnak magukra és a szakma szabályai szerint igyekeznek gyógyítani, máshol viszont inkább a finanszírozási gondok kerülése a szempont a betegek ellátásában. Forrás híján a szükséges gyógyszerek egy részét nem adják oda a betegeknek, az ellátások folyamatosan ürülnek ki. Senki sem ellenőrzi, hogy a betegek sok esetben nem releváns szolgáltatásokat kapnak.

De a járóbetegellátók − még előttünk álló − államosításához sem csinált sok kedvet a beszélgetésben:

− A kórházi háttér nélkül működő szakrendelők államosítása ellentétes a Semmelweis tervvel, amely a többi között a kórházon kívüli ellátórendszer megerősítéséről is szól. Ha azonban az önálló rendelőket az államosítás után a kórházak alá rendelik, azok kórházi telephelyként működnek tovább és a kórházak a saját érdekeik szerint bánnak majd a forrásaikkal. Ilyen körülmények között az önálló szakrendelők elsorvadhatnak. A szerepüket azok a kórházi ambulanciák vehetik át, amelyek jelenleg nem tudják kihasználni a meglévő teljesítményvolumen-korlátot (tvk) kapacitásaikkal, pedig van rá OEP-keret. Ezzel persze mindenki jól járhat, gondolhatnánk, csakhogy nem így van; az önálló szakrendelők elsorvadásával a betegek ellátórendszeri hozzáférése romlik. A fennmaradó ambulanciák a kórházak szempontjai szerint látják el a betegeket, többeket utalnak be, mint az indokolt volna, így a betegek eggyel magasabb szinten lesznek ellátva, mint ahogyan arra valóban rászorulnának. Ez indokolatlan költségnövekedéssel jár együtt – olvasható a Sinkó Eszterrel készült interjúban a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink