hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A losartan biztonságossága szívelégtelenségben

Bár korábbi adatok szerint a vérnyomáscsökkentő losartan alkalmazása szívelégtelenségben szenvedő betegekben megnöveli a halálozás kockázatát egy másik, hasonló gyógyszerhez képest, egy új vizsgálat szerint ez nincs így.

Egy megfigyeléses vizsgálatban jutottak régebben arra az eredményre, hogy szívelégtelenségben a losartan adása nagyobb halálozással jár, mint a candesartané. E vizsgálatban azonban olyan metodikai hibák fordultak elő – például különbségek a gyógyszerek dozirozásában –, amelyek miatt torzulhattak az eredmények.

Az új vizsgálatban, amelyet Dániában végeztek, nem találtak különbséget a szívelégtelen betegek túlélésében attól függően, hogy losartannal vagy candesartannal kezelték őket. Emellett azt mutatták ki, hogy mindkét szer esetében jobb a kimenetel, ha nagyobb adagban alkalmazzák őket, amint azt az irányelvekben is javasolják. Az eredmények a Journal of the American Medical Association (JAMA) április 11-i számában jelentek meg.

A vizsgálat vezetője a koppenhágai Statens Serum Intézetben dolgozó Henrik Svanström volt, aki munkatársaival majdnem 6500 olyan szívelégtelenségben szenvedő beteg adatait gyűjtötte össze a dán országos regiszter alapján, akik vagy losartant (4397 beteg) vagy candesartant (2082 beteg) kezdtek nemrég szedni. (Mindkét szer az angiotenzin II receptor blokkolók [ARB] közé tartozik.) Valamennyi beteg idősebb volt 45 évesnél, és 1998 és 2008 között került először kórházba szívelégtelenség miatt.

A követési idő 11 347 személy-év volt, s ez alatt a losartant szedők körében 1212-en haltak meg (incidencia ráta/100 személy-év: 10,7), s a candesartant szedők közül 330-an (incidencia ráta/100 személy-év: 9,0). A losartan mellett bekövetkezett bármilyen okú halálozás gyakorisága nem volt nagyobb, mint a candesartan melletti halálozásé (kockázati arány: 1,1; 95%-os konfidencia intervallum: 0,96–1,25), s ugyanez állt a kardiovaszkuláris eredetű halálozásra is.

A gyógyszeradag azonban fontos tényező volt. Kis dózisú losartan esetén kétszer akkora volt a halálozás, mint nagy dózisú candesartan mellett. Nagyobb volt a halálozás kockázata közepes dózisú losartan és kis dózisú candesartan mellett is, de ha mindkét gyógyszer nagy dózisait vetették össze, nem találtak különbséget a halálozásban. „Adataink részletesebb bepillantást engednek a losartan alkalmazása és a halálozás közötti kapcsolat komplex voltába szívelégtelenségben” – mondták a kutatók. „Eredményeink nem igazolták, hogy az egyes ARB-k különbözőképpen hatnának szívelégtelenségben” – tették hozzá.

Dr. David Friedman, a szívelégtelenség szakértője, aki e vizsgálatban nem vett részt, elmondta, hogy az ARB-k nagyon jótékony hatásúak a szívelégtelen betegekben – idézte az MSN. Azt, hogy a losartant kapó csoportban többen haltak meg, azzal magyarázta, hogy e csoport tagjai idősebbek és betegebbek voltak. Emiatt sokuk csak a losartan kis adagját tolerálta, míg a candesartan csoportban a betegek jelentős részének nagy kezdő dózist lehetett adni.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Journal of the American Medical Association)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink