hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Valóban hosszan tart a long-Covid

Az eddigi legnagyobb ilyen irányú vizsgálat szerint a Covid-19-et átvészelő, de kórházi kezelésre szoruló betegek közel felénél még 1 év múltán is legalább egy, hosszasan fennálló tünetet lehetett észlelni, közli az OTSZ Online.

A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a Covid túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a Covid-mentes kontroll személyeknek.

A The Lancet-ben augusztus végén megjelent kínai tanulmány szerint bár a legtöbben jól gyógyulnak, egyes betegeknél, különösen azoknál, akik a súlyos állapotuk miatt részesültek kórházi kezelésben, tartósan egészségügyi problémák maradnak fenn. A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a Covid-mentes kontroll személyeknek.

A fertőzés előtt munkával rendelkezők 88%-a a betegségből való felépülés után ismét dolgozott, de csak 76%-uk tért vissza eredeti munkakörébe, a többiek kisebb megterheléssel és felelősséggel járó munkát választottak. Az eredeti munkájukhoz vissza nem térők 32%-a csökkent fizikai képességére hivatkozott, 25% nem volt kedve visszamenni, 18% állástalanná vált. A The Lancet szerkesztőségi közleménye sürgeti a tudományos és orvosi közösségek összefogását a long-Covid tüneteket mechanizmusának és pathogenezisének tisztázása céljából. Célszerű lenne felmérni a betegség helyi- és globális mértékét, pontosabban meghatározni a kockázatnak kitett személyeket, tanulmányozni a vakcinák általános állapotra való hatásait és randomizált vizsgálatok segítségével hatásos kezeléseket találni. Az egészségügyi szolgáltatóknak fel kellene mérni a long-COVID betegség költségeit, egyénre szabott, beteg-orientált célokat kialakítani, a fizikális, a kognitív, a szociális és a foglalkoztatást is magába foglaló megfelelő rehabilitációt biztosítani.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés