hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A levegőtől is cukorbetegek leszünk?

A közlekedés miatti levegőszennyezésről régóta ismert, hogy fokozza a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, de most német kutatók azt is kimutatták, hogy - legalábbis nőkben - a 2-es típusú diabétesz veszélyét is növeli.

Wolfgang Rathmann és munkatársai a vizsgálat kezdetén, 1985-ben 1775, olyan 54-55 éves nőt vontak be vizsgálatukba, akiknek egy része erősen szennyezett levegőjű ipari területen, másik részük tisztább levegőjű falvakban élt. A megfigyelés 16 éve alatt, 1990 és 2006 között 187 résztvevőben diagnosztizáltak 2-es típusú diabéteszt. A légszennyezettség mértékét a nők lakóhelye közelében a helyi környezetvédelmi hatóságok mérőállomásainak adatai alapján állapították meg.

A közlekedéssel kapcsolatos levegőszennyezés, elsősorban a nitrogén-dioxid koncentráció és a kis részecskenagyságú szálló por (PM) sűrűsége szignifikáns kapcsolatban állt a 2-es típusú diabétesz kockázatával: a területeknek azon a negyedrészén, ahol a legkifejezettebb volt a levegőszennyezettség, 15-42 százalékkal gyakrabban lépett fel 2-es típusú diabétesz, mint a területek legkevésbé szennyezett negyedrészén. Azokban a nőkben, akik nagy forgalmú autóutak közelében éltek, 100 méternél közelebb az úthoz, kétszeres volt a cukorbetegség kockázata a tisztább levegőjű vidékeken élőkéhez képest.

A kutatás kezdetén számos vizsgálatot végeztek, egyebek közt meghatározták a vérben található C3c jelű fehérjének, a szubklinikus gyulladás egyik markerének szérumkoncentrációját is. Kimutatták, hogy csak azokban a nőkben növelte meg a légszennyezettség a cukorbetegség kockázatát, akikben 1985-ben magas volt a C3c szérumszintje. Egyelőre nem ismert a C3c és a diabétesz közötti kapcsolat mechanizmusa. Elképzelhető, hogy a légutakban levő immunsejtek aktiválódnak a levegőszennyezettség hatására, és ennek folytán a szervezet egészét érintő krónikus gyulladás alakul ki, ami fogékonyabbá teheti a személyt a diabéteszre.

Bár ebben a kutatásban csak nők vettek részt, azonban Wolfgang Rathmann szerint semmi ok nincs annak feltételezésére, hogy a levegőszennyezettség és a diabétesz kapcsolata nemfüggő lenne.

Ez volt az első olyan populációs alapú vizsgálat, amelyben kimutatták a légszennyezettség és a cukorbetegség közötti kapcsolatot. Voltak ugyan olyan korábbi epidemiológiai vizsgálatok, amelyek szerint a vidéken élőkben kisebb a cukorbetegség gyakorisága, mint a városiakban, azonban ezt főleg az étrend és fizikai aktivitás különbözőségének tudták be. Ezek a tényezők azonban nem magyarázták meg teljesen a jelenséget.

A kutatók az Environmental Health Perspectives online kiadásában közölték eredményeiket.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink