hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A lengyelek is az alapellátás felé terelnének

A szakellátás várakozási idejének lerövidülését, az ellátás hozzáférhetőségének javulását remélik az év elején életbe léptetett lengyel egészségügyi reformcsomagtól – írja az eski.hu.

A várakozási idők évről évre növekednek Lengyelországban, s a szakellátás konzultációit és kezelési eljárásait, az elektív fekvőbeteg ellátást, a rehabilitációt és bizonyos diagnosztikai eljárásokat érintenek. 2013 nyarán a leghosszabb várakozások az orthopédiában, mozgásszervi traumatológiában (11,5 hónap), a szemészetben (7,8 hónap), az angiológiában (7,2 hónap) voltak. A regionális különbségeket részben a kapacitások egyenlőtlen eloszlása, részben a kötelező egészségbiztosítás összegeinek a 16 vajdaság közötti, pusztán életkort és nemet, előző évi finanszírozást figyelembe vevő elosztása okozza, ami nincs tekintettel a lakosság eltérő egészségügyi szükségleteire.

Ez évtól pénzügyi és egyéb intézkedéseket vezettek be az alapellátás megerősítésére és a betegeknek a szakellátástól az alapellátás felé történő elmozdítására. Az intézkedések között található a „recept vizit”, amely lehetővé teszi, hogy a vényeket a szakorvos helyett a háziorvos is felírhassa, és amely felhatalmazást ad az ápolóknak bizonyos gyógyszerek felírására, diagnosztikai eljárások elrendelésére. Emelt díjat kapnak az első szakorvosi vizitek, ha a beteget gyorsan diagnosztizálják, csak a szükséges vizsgálatokra utalják és a további szakorvosi vizsgálatok helyett kezelési tervvel visszautalják a háziorvoshoz. Pénzügyi ösztönzőket vezettek be az ambuláns sebészet és a rövidebb kórházi ellátás támogatására is. A várólistákat központosítják, ezáltal átláthatóbbá teszik és megkönnyítik menedzselésüket. Az Egészségbiztosítási Pénztár szerepe az állami szolgáltatásvásárlásra fókuszál, szerződései a lakosság egységes irányelvek szerint feltérképezett szükségletein fognak alapulni, az árazás feladatköre pedig a szolgáltatások reálisabb értékelése érdekében átkerül az Egészségügyi Technológia Értékelési Hivatalhoz – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink