hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A lelki gondok testi bajokhoz vezetnek

A depresszió vagy a szorongás a dohányzással és az elhízással vetekedő mértékben vezethetnek szívbetegségek, magas vérnyomás és ízületi gyulladás kialakulásához, közli a Dívány.

A San Franciscó-i Egyetem munkatársai egy négyéves időintervallumon belül vizsgálták meg mintegy tizenötezer idősebb felnőtt páciens – egy nyugdíjasokat érintő állami felmérés során gyűjtött – egészségügyi adatait, melyekből aggasztó következtetéseket vontak le. A Health Psychology folyóiratban publikált kutatás szerzői igyekeznek rámutatni arra, hogy lelki bajaink rendszeres kezelése legalább olyan fontos, mint fizikai eredetű betegségeinké – tudósít a Psych Central.

Az Andrea Niles és Aoife O’Donovan orvos-kutatók, az egyetem pszichiátriai intézetének munkatársai által vezetett vizsgálat tizenötezer személy 16 százalékánál állapított meg komolyabb mértékű depressziós és szorongásos tüneteket, míg az alanyok 31 százaléka volt elhízott, 14 százalékuk pedig rendszeresen dohányzott. A tudósok úgy találták, hogy a lelki gondokkal küzdő személyek esetében 65 százalékkal volt magasabb a szívbetegség, 64 százalékkal a stroke, 50 százalékkal a magas vérnyomás, 87 százalékkal pedig az arthritis esélye, azokkal szemben, akik nem szenvednek depressziótól és szorongásos tünetektől.

Dr. O’Donovan szerint ezek az arányok nagyjából egyeznek a dohányzás és a túlsúly által érintett betegek esetében tapasztaltakkal. Kivételt csak az ízületi gyulladás képez, mely kockázatának – a kutatás eredményei szerint – több eséllyel van kitéve egy depressziós beteg, mint egy láncdohányos vagy elhízott személy. Meglepő eredmény azonban, hogy a rákos megbetegedések kialakulását nem befolyásolják a lelki eredetű problémák – ez megerősíti néhány korábbi kutatás állításait, ellenben eloszlat számos tévhitet. A tudósok szerint semmi alapja nincsen a rák lelki okairól szóló fejtegetéseknek, ezeket mind az orvosoknak, mind a betegeknek el kéne felejteniük.

Niles és O’Donovan azt is megállapították, hogy az olyan tünetek, mint a rendszeres fejfájás, a gyomorgörcsök, a hátfájás és a nehéz lélegzés előfordulása exponenciálisan megnő azoknál, akik depresszióval vagy szorongással küzdenek. A fejfájás esélye például 161 százalékkal volt magasabb a vizsgált személyek ezen csoportjánál, írja a lap.

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés