hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A legmodernebb ultrahangkészüléket kapták

Minden eddiginél pontosabb diagnózis állítható fel azzal a világszinten elérhető legmodernebb ultrahangkészülékkel, amelyet elsőként Magyarországon a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén adtak át.

A hatvan millió forint értékű eszköz évente több ezer páciens ellátásához nyújt majd segítséget, egyebek mellett az endometriózis, valamint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztikájában is használják majd, de a kutatásban és a gyakorlatközpontú oktatásban is fontos szerepe lesz. A berendezést a Samsung hivatalos magyar képviselete, a Sonarmed Kft. ingyenesen biztosítja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának.

Örömteli nap, amikor egy ilyen csúcstechnológiát tudunk bevezetni a mindennapi oktató, kutató, gyógyító gyakorlatunkba – jelentette ki a készülék átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Merkely Béla. A rektor emlékeztetett arra, hogy a hamarosan fennállásának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem célja, hogy a legjobb orvosokat és egészségügyi szakembereket képezze, amihez megfelelő infrastruktúrára és eszközökre, valamint kiváló humánerőforrásra van szükség. A rektor felidézte, hogy az egyetem ambiciózus célja, hogy a 2030-ra a világ legjobb száz egyetem közé kerüljön. A most átadott, csúcsteljesítményű ultrahangeszköz a betegellátás mellett a graduális és a posztgraduális oktatásban is kiemelkedő szerepet kap, valamint a kutatásra és innovációra is hatással lesz.

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: a világújdonságnak számító ultrahangkészüléket a klinikai ellátásban egyrészt a várandósgondozásban, a magzati diagnosztikában, másrészt bizonyos nőgyógyászati kórképek (pl. daganatos betegségek, endometriózis legsúlyosabb esetei) diagnosztikájában használják majd. Az új eszköz a jelenlegi ultrahangnál is gyorsabb és pontosabb diagnózist ad – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a csúcstechnológia az oktatásban is további minőségi ugrást jelent, évente 400-500, elsősorban ötöd és hatodéves orvostanhallgató gyakorlat-központú oktatását hivatott segíteni. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat. A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

Fotó: Semmelweis Egyetem
Fotó: Semmelweis Egyetem

 

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés