hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A látásvesztés megelőzhető

Cukorbetegek szemészeti szűrése

A vakság egyik leggyakoribb oka ma is a diabeteses retinopathia, pedig a cukorbetegség szemészeti szövődményei hatékonyan kezelhetők és a látásvesztés az esetek többségében megelőzhető. Brit klinikusok most új irányelveket dolgoztak ki a 2-es típusú diabetesben szenvedők szemészeti szűréséhez.

A legtöbb országban évenkénti szemészeti ellenőrzést javasolnak a cukorbetegek számára. Ezt epidemiológiai adatokkal és szakmai bizottsági véleményekkel, nem pedig a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumaival indokolják. Ezért a szűrések optimális gyakoriságának meghatározására 1991-ben kilenc éven át tartó vizsgálatot indítottak (Liverpool Diabetic Eye Study). Az eredményeket januárban közölte a Lancet.

A kilenc év során a 2-es típusú diabetesben szenvedő 4770 betegnél összesen 20 570 szemészeti vizsgálatot végeztek. A pácienseket az első ellenőrzés alkalmával készült három szemfenéki kép alapján négy csoportba sorolták (1. nincs retinopathia; 2. nonproliferatív vagy háttér-retinopathia, 3. preproliferatív retinopathia, 4. látást veszélyeztető, proliferatív retinopathia). Az első két csoporthoz tartozókat évente, a másik kettő tagjait félévente ellenőrizték, míg azokat, akiknek a látása veszélybe került, azonnal tovább vizsgálták.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. Kern Dávid
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés