hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A Lancet visszavonja az autizmusról szóló 1998-as cikkét

A tekintélyes brit orvosi hetilap, a Lancet hivatalosan is visszavonta kedden azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.
Andrew Wakefild brit orvos tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, és párhuzamosan nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Tavaly februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekeknek köszönhetően.
 
A brit orvosok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) fegyelmi testülete múlt héten mondta ki, hogy Andrew Wakefield kutatási eredményeit „felelőtlen és inkorrekt módon” ismertette, „szívtelen nemtörődömséggel” viszonyulva a vizsgált gyermekekhez. Az állásfoglalás rámutat, hogy a tanulmány az orvosi szakma presztízsvesztését is eredményezte.
 
„Bebizonyosodott, hogy az 1998-as cikk több eleme inkorrekt volt, ezért teljes mértékben visszavonjuk a tanulmányt” – hangsúlyozta közleményében a Lancet. Adam Finn, a Bristoli Egyetem gyermekgyógyász-professzora üdvözölte a Lancet döntését, bár megjegyezte, hogy ez a lépés túl soká váratott magára. „Reméljük, hogy a döntés segít visszaállítani e kiváló oltóanyag renoméját” – hangsúlyozta Adam Finn.
 
Andrew Wakefield, aki jelenleg az Egyesült Államokban praktizál, mindig is védelmezte cikkét, azt állítva, hogy bírálói alaptalanul és igazságtalanul vádaskodnak ellene.
 
A GMC jelenleg azt vizsgálja, hogy elkövetett-e az orvos szakmai etikába ütköző cselekedetet. Ez esetben Andrew Wakefieldet kizárhatják a brit orvosi regiszterből.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink