hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Lágy kontaktlencse: fokozott a gombásodás kockázata

A lágy kontaktlencsék viselőinél fokozott a szem gombás fertőzéseinek a kockázata, különösen akkor, ha elégtelen a kontaktlencse-higiénia, közölte a PharmaOnline.

A szem gombás fertőzéseivel foglalkozó német orvosok és kutatók alátámasztották azt, amit már korábban is véltek: a szem gombás fertőzéseinek a kiváltásáért felelős legfőbb tényező a nem megfelelő kontaktlencse-higiénia. A lágy kontaktlencsék viselőinek különösen oda kell figyelniük, ha a kontaktlencséjük kezeléséről van szó, írja a lap.

A szaruhártya fertőzéseinek jelentős részét gombák okozzák. 22 szaruhártya fertőzésből 15-ért gombák tehetők felelőssé, derül ki a würzburgi, düsseldorfi és jénai szakemberek Journal of Clinical Microbiology folyóiratban publikált eredményeiből. (A fennmaradó hét esetben bakteriális vagy egyéb okok álltak a fertőzés hátterében.) Rontja a képet az, hogy a 15 gombás infekcióban érintett személy szinte mindegyike lágy kontaktlencsét viselt. A kemény kontaktlencsét viselőknél sokkal alacsonyabb az infekció rizikója; bár ennek a pontos oka nem ismert. Valószínűsíthető, hogy a lágy kontaktlencsék szemfelszínhez való szorosabb illeszkedése és azok keményekkel szembeni fokozott oxigén-áteresztőképessége állhat a megfigyeltek hátterében.

A bakteriális fertőzésekkel, így például a tipikus kötőhártyagyulladással szemben a gombákkal szennyezett kontaktlencse okozta infekciók súlyos kimenetelűek lehetnek. Az erősen vörös szem, a fájdalom, a látásromlás egyaránt előfordulhat. A terápia nehezen vezet eredményre, ugyanis a gombák gyakran rezisztensek a rendelkezésre álló hatóanyagokra. Emiatt egyes esetben a szaruhártya-transzplantáció az egyetlen lehetőség; és legrosszabb esetben a szem eltávolítására is sor kerülhet. 

A gombák elszaporodásának, kontaktlencsén való megtapadásának és a szemre való átkerülésének kedvez az, ha a kontaktlencse tárolófolyadékát a szokásosnál magasabb hőmérsékleten tartják. A túl sokszor és hosszú ideig alkalmazott öblítőfolyadék is fertőzés forrása lehet. Emellett, az előírtnál hosszabb ideig használt kontaktlencsék szintén fokozzák az infekció veszélyét.

Bár a 22 vizsgált eset semmiképpen sem tekinthető nagy esetszámnak, az eredmények felhívják a figyelmet arra, amit a szemész szakorvosok már régóta megfigyeltek: a nem megfelelő kontaktlencse-higiénia, különösen a nem formastabil lencsék esetében, a gombás fertőzés fokozott rizikójával jár együtt.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés