hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vélemény

A laboratóriumi állatok világnapja: április 24.

Április 24-én tartják a laboratóriumi állatok világnapját a brit Nemzeti Élveboncolás Elleni Társaság 1979-ben tett kezdeményezésére. A szervezet elnöke, Lord Dowding születésnapját jelölte ki a világnap megtartására, melyet azóta az ENSZ is elismert.

A laboratóriumi (kísérleti) állatok száma a világon eléri a 100 milliót. Védelmük fontossága indokolja, hogy „saját" világnapjuk legyen, az állatok világnapját ugyanis október 4-én tartják. A leggyakrabban egereken és patkányokon végeznek laboratóriumi teszteket, de sok kutya, macska, hal, madár és főemlős, azaz majom is elszenvedője a kísérleteknek. A világon évente végzett több mint 25 millió legális állatkísérlet kétharmada a gyógyszeripar (más adatok szerint a hadiipar) érdekét szolgálja.
A laboratóriumi állatok felhasználásáról megoszlanak a vélemények: az ellenzők szerint az embernek nincs joga más fajoknak szenvedést okozni azért, hogy saját fajának szenvedéseit csökkentse. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a fájdalmat igazán csak a tudattal bíró ember éli át, avagy azt vallják, hogy az ember többet ér, mint az állatok, tehát joga van a maga szenvedését fontosabbnak tartani. Az ellentmondást fokozza, hogy a legtöbb ország törvényei tiltják az állatok kínzását, de elnézik a szenvedéssel együtt járó állatkísérleteket.
Ma már csaknem mindegyik fejlett ország engedélyhez köti az állatkísérleteket, nyilvántartja a kísérletezőket és a kísérletek számát. Az engedélyt többnyire csak akkor adják meg, ha az illetékes hatóság úgy találja, hogy a kísérletező megfelelően képzett, és a kísérletet nem lehet élő állatok felhasználása nélkül elvégezni. Hazánkban apró rágcsálókból megközelítőleg 220 ezret, kutyákból és macskákból 2000-nél is többet „fogyasztanak" évente a kísérleti laborok. Fontos etikai követelmény, hogy a kísérlet ne okozzon felesleges fájdalmat, szenvedést az állatnak. A tévhittel ellentétben a legtöbb állatkísérletet megfelelő érzéstelenítés mellett végzik, ugyanis ha az állatoknak fájdalmat okoznak, akkor a kísérleti eredmény is hamis. A kísérletek csupán 5–10 százaléka jár megélt fájdalommal.
Európában évente átlagosan mintegy 10 millió kísérleti állattal dolgoznak a kutatók. Az Európai Unió területén 2009-től tilos a kozmetikai állatkísérletek végzése három toxikológiai vizsgálat kivételével, e három alternatíváit 2013-ig kell megtalálni. Magyarország élen járt a kozmetikai állatkísérletek betiltatásában, hiszen már az 1998-ban hozott első állatvédelmi törvény kimondja, hogy „szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható". Állatkísérleti engedélyt nem adnak emberszabású főemlősökre, valamint háziasított állat kóbor egyedeire (kutya, macska stb.).
A világnapon számos rendezvényt tartanak, különösen az Egyesült Államokban, ahol az állatvédők néma tüntetéssel, egyes iskolákban pár perces csenddel emlékeznek meg a kísérleti állatokról.

echotv.hu

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés