hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A krónikus stressz a szokások rabjává tesz

A krónikus stressz úgy változtatja meg a patkányok agyműködését, hogy szokásaik rabjaivá válnak, gépies döntéseket hoznak ahelyett, hogy jutalomkereső viselkedést mutatnának, állapították meg a Science tudományos magazinban, csütörtökön közzétett tanulmányukban portugál kutatók.

Korábban igazolták, hogy a krónikus stressz egyes agyi hormonok kibocsátásának megváltoztatásával befolyásolja a viselkedést és a memóriát is. A Minho Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, miként hat a stressz a döntéshozatalra;  kísérleteikben patkányokat vizsgáltak.

A rágcsálókat megtanították arra, hogy különböző karok lenyomása után cukrot vagy drazsét kaphatnak jutalomként. A stresszelt patkányok azonban ugyanazt a kart nyomogatták tovább akkor is, amikor az már nem a leginkább kedvelt jutalmukat adta.

A kísérleti állatokat 21 napon át tették ki különféle váratlan stresszhatásoknak, majd megvizsgálták agyukat. A boncolásnál a stresszelt patkányok agyának két, döntéshozatalban szerepet játszó területét – a prelimbikus kérget és a dorzomediális striátumot – sorvadtnak találták. Egy harmadik agyi terület viszont, mely a szokások kialakulásához szükséges, megnagyobbodott az erős igénybevételnek kitett állatoknál.

A kutatók feltételezik, hogy a stresszelt patkányok agya megbirkózási módszerként kapcsol át gépies döntéshozatalra, hogy energiát takarítson meg a nagy nyomás alatt lévő állatoknak.

Nagyon hátrányos lehet azonban, ha a változó környezethez való alkalmazkodási képesség gátlás alá kerül – írta Eduardo Dias-Ferreira, a tanulmány vezető szerzője. Úgy véli, a károsodás ismerete fontos lehet annak megértésében is, hogy a krónikus stresszel kapcsolatba hozható rendellenességekhez miért társul oly gyakran függőség vagy megrögzött viselkedésformák.

Dias-Ferreira szerint a mindennapi élet döntéseitől a gazdaságig nagy jelentősége van megfigyeléseiknek.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink