hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

A kormányok növelik megrendeléseiket a Glaxo H1N1 oltóanyagára

A vezető európai gyógyszergyártó, a brit GlaxoSmithKline keddi bejelentése szerint a kormányok eddig 440 millió adagot rendeltek a cég Pandemrix nevű, H1N1 vírus elleni vakcinájából.
Augusztusban a Glaxo azt közölte, hogy 291 millió adag oltóanyagra van már megrendelése, azóta 22 újabb kormány lépett a megrendelők sorába, összesen 149 millió adag megvásárlásával.

A Glaxo e héten kezdi meg a kiszállítást, egyidejűleg különböző országokba, erről azonban részleteket nem közöltek.

A GlaxoSmithKline vakcinája mellett még két oltóanyagot engedélyezett az Európai Bizottság: a svájci Novartisét és az amerikai Baxterét.

Május 19-én dél-koreai kutatók bejelentették, hogy előállították – valószínűleg a világon elsőként – az új típusú influenzavírus elleni oltást. Ugyanezen a napon a világ nagy gyógyszergyártó cégei megállapodtak abban, hogy ha az új típusú influenza világméretűvé válik, a szegény országoknak hozzáférhetővé teszik a vírusellenes vakcinát és gyógyszereket. Az Egészségügyi Világszervezet szeptember eleji információja szerint az egyes államoknak  – anyagi helyzetüktől függően – 2,5 és 20 dollár közötti összeget kell majd fizetniük egy adag oltóanyagért.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink