hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A kormány a fogorvosok mellett áll

Az állami fogorvosi ellátásában dolgozóknak többlettámogatást, praxisvásárlási és letelepedési támogatást adnak, a kamarával tárgyalnak.

A kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, hiszen csak erős alapellátásra épülhet a jól működő egészségügyi rendszer. Éppen ezért az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályokkal párhuzamosan az alapellátás keretében is több alkalommal finanszírozási díjtétel-emelés valósult meg. A kormány 2009-hez képest 2018-ban már 70%-kal több pénzt biztosít az alapellátás támogatására, háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra.

A 2015-ös 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány 2016-ban 10+2+2 milliárd forint pluszforrást biztosított az egészségügyi alapellátás megerősítésére. Ennek keretében 2 milliárd forintot az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozására fordított a kormány, mely 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelentett a fogorvosok számára

2017. január 1-je óta a jogszabály lehetőséget ad a nem egyetemi utánpótlást szolgáló szakfogorvosi keretszámok meghatározására.

A kormány 2017-ben is meghirdette a háziorvosi praxisvásárlási, illetve letelepedési pályázatokat. Az idei évben új feltételek mellett igényelhetők a pályázatok: újdonság, hogy 2017-ben duplájára emelkedik a letelepedésre elnyerhető összeg, illetve az, hogy az idei évtől a fogorvosok is pályázhatnak a praxispályázatokra. A 2017-es praxispályázatokra a kormány 1 milliárd 250 millió forint keretösszeget biztosít. A pályázatok folyamatosan beadhatók, legkésőbb 2017. október 15-ig. A részletes pályázati kiírások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhetők.

Mindemellett, megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Orvosi Kamarával. A legutóbbi tárgyalás során megállapodás született arról, hogy az államtitkárság és a kamara is megvizsgálja, hogy milyen közös teendők lehetnek a jövőben a fogorvosi alapellátás területét érintően, ezekről pedig a közeljövőben tovább folynak az egyeztetések.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés