hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A kórházi gyakorlat áll a bíróság előtt

Vélhetően még a júniusra várható ítélethirdetés után is sokáig napirenden lesz az az orvosper, amelynek dilemmáit ezúttal az Origo idézi fel.

Kapcsolódó cikkek

A magyar kórházakban elterjedtnek számító gyakorlatot – mint arról már beszámoltunk  – a Nyírő Gyula kórház esete kapcsán vitték bíróság elé: röviden: a kórház orvosainak vállalkozása egy olyan nagy értékű berendezést vásárolt, amit azután olyan kórházi beavatkozásoknál használtak, amiért díjat szedtek a pácienstől, s az intézmény által kapott OEP-finanszírozáson pedig – szerződés alapján – megosztoztak.

A vádirat szerint kettős finanszírozás történt, és a vádlottak – két nőgyógyász és egy asszisztens - összességében több millió forinttal megkárosították a pácienseket, mert olyan orvosi ellátásra, illetve olyan szolgáltatás kifizetésére késztették a betegeket, amelyeket valójában az OEP fedezett – ismerteti az Origo.

Az ügy egyik vádlottja, Vereczkey Attila szerint a rendszer, amelyre most a vádiratban ráhúzták a csalás vádját, ma már része a magyar egészségügynek. Szabályozás sem most, sem akkor nem létezett arra, hogy a magánorvosi szál pontosan milyen kritériumok alapján épülhet be az állami kórházi ellátásba. Vereczkey Attila ugyanakkor azt mondja, a rendszer egy kollektív döntési és jóváhagyási folyamatnak köszönhetően működött. A kiépítésében részt vett a kórházigazgató és a magánorvosi cég mellett a kórház menedzsmentje is, az ő közreműködésükkel, és a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyásával született meg végül az a szerződés, amelyet a cég a kórházzal kötött az endoszkópos torony megvásárlására, az OEP-finanszírozás elosztására, illetve az olyan műtétek elvégzésére, amelyeket nem az OEP finanszírozott. A kórház és a cég közötti szerződés értelmében az OEP-től kapott pénz 40 százaléka jutott a magáncégnek, a többi a kórházé lett. Ez a magyar kórházakban megszokott módja a szerződésnek a közfinanszírozott ellátásokra.

A hamarosan lezáruló per szerinte azért lehet majd precedensértékű, mert legalizálhatja azt a rendszert, amelyben közkórházakban egyes résztevékenységeket magánszolgáltatók végeznek, vagyis egy beteg egy beavatkozás során több magáncéggel is találkozhatóolvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink