hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A kórházakra nem vonatkozik az energiatakarékossági intézkedés

A kórházak és bentlakásos szociális intézetek kivételével 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írtak elő a közintézmények számára – jelentették be a Kormányinfón.

Az energiatakarékossági intézkedésekről az egyes területekért felelős minisztereknek két héten belül kell javaslatot tenniük – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, egyúttal a lakosságot is arra kérte, hogy takarékoskodjanak az energiával. Elmondta azt is, a kormány tegnapi ülésén arról döntött, hogy támogatási programot dolgoz ki az energiaintenzív iparágak számára, így segítve, hogy – bár profitcsökkentés mellett – de meg tudják őrizni működőképességüket.

Az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról szólva a politikus elmondta, jelenleg három terület forrásairól egyeztetnek. Az Európai Bizottság döntése szerint elsőként a kondicionalítási eljárást folytatják le, a helyreállítási alapról – ebből fedeznék többek között a 2023. januártól esedékes orvosi béremelés 3. lépcsőjét is – és a 7 éves költségvetési forrásokról ezt követően egyezkednek majd. Gulyás Gergely kifejtette, Magyarország minden garanciát megadott, amit az Európai Unió a jogállamisági eljárás során kért, a szakmai kérdésekben megállapodtak, így azt remélik, hogy a bizottság hazánk számára kedvező döntést hoz.

A kormány arra törekszik, hogy óvodát, iskolát az energiaárak brutális emelkedése miatt ne kelljen bezárni. Hogy az ehhez szükséges összegeket az önkormányzatok milyen forrásból fedezik, illetve lesz-e lehetőség állami segítségre, arról a kormány még egyeztet a helyhatóságok képviselőivel – válaszolt újságírói kérdésre a kabinetminiszter. Arra a felvetésre, hogy az oktatási intézmények az őszi szünet terhére meghosszabbíthatják-e a télit, illetve, hogy ebben a kérdésben dönthetnek-e az intézmények vezetői, Gulyás Gergely úgy reflektált, hogy ebben a kérdésben az oktatási tárca hoz majd döntést, de ő ésszerűnek tartaná az intézkedést, csökkentendő a téli napokban felhasznált energia mennyiségét.

A hektikusan változó gazdasági környezetre való tekintettel a kormány várhatóan csak jövő januárban tekinti át, hogy milyen módosításokra van szükség a költségvetésben.

 

Forrás: T. O.
Forrás: T. O.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink