hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A kórházakban is átlépik a kétperces időhatárt

A defibrillátoros beavatkozás még kórházi körülmények között is gyakran késik az Egyesült Államokban. Az American Heart Association irányelvei szerint hirtelen szívleálláskor két percen belül alkalmazandó életmentő beavatkozás késése miatt a kórházban ápoltak 30 százalékánál romlik az életben maradás esélye.

Egy január elején publikált felmérés (NEJM 2008;358:9–17) eredményei szerint az Egyesült Államok kórházaiban évente 750 ezer betegnél következik be szívleállás, amikor is a a beteget az American Heart Association irányelvei szerint két percen belül defibrillálni kell. A University of Michigan munkacsoportja 6800 ilyen esemény adatait tekintette át. A defibrillálás 2045 beteg esetében késett, közülük csak 22 százalék maradt életben, szemben a két percen belüli beavatkozással tapasztalt közel 40 százalékos aránnyal.

„Mind ez idáig csupán szakértői véleményeken alapult a defibrillációnál ajánlott kétperces időhatár” – tájékoztatta az amerikai lapokat a vizsgálat vezetője, dr. Paul S. Chan kardiológus professzor. „Egyértelmű standardokat eddig nem fogalmazott meg senki – ez a vizsgálat azonban megerősíti a 120 másodperces határ létjogosultságát” – tette hozzá. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a késés elsősorban a nem kardiológiai profilú osztályokra, időben pedig az éjszakai és a hétvégi órákra jellemző. Chan azonban azt is leszögezte: „a kórházi osztályok és ágyak minden típusánál előfordult késés, és egyelőre nem világos, mit tehetnénk a reagálás felgyorsítása érdekében”.

A cikk szerzői megoldásként elsősorban a minden betegszobában elhelyezendő defibrillátor szükségességét hangsúlyozzák. A közleményhez fűzött szerkesztőségi közleményben Leslie A. Saxon, a Dél-Kalifornia Egyetem kardiológus professzora lehetséges megoldásként a kórházban ápolt betegek állandó mobil monitorozását veti fel.

 

(forrás: Medical Tribune)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés