hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ápolónőket is elűzik az országból

A kórházak lehúzhatják a rolót

Az LMP szerint további ápolónők elvándorlását eredményezheti, ha elfogadják az új Munka Törvénykönyvének tervezetét, amely negyedére csökkentené az éjszakai műszakpótlékot és megszüntetné a délutánit.

Az ellenzéki párt közleményben emlékeztet arra, hogy a közelmúltban csoportosan távozott negyven nővér a pécsi klinikáról Németországba, ahol a nettó kezdő fizetés átszámítva jóval félmillió forint felett van. A kormány most mégis azt vette a fejébe, hogy még jobban megsarcolja azokat, akik eddig még nem mentek el - fogalmaznak.

Az LMP közli: bár javaslatokat nyújtottak be, hogy megállítsák az egészségügyi dolgozók elvándorlását, a várólisták növekedését, mindhiába; "a kormány pénzkivonással és egykulcsos adóval sújtotta az ágazatot és az ott dolgozókat".

Még ha a szaktárca részéről látszik is a jó szándék - hiszen ők bérpótlékot ígérnek - Matolcsy György és Orbán Viktor láthatóan eltökélték, hogy agyagba döngölik az állami egészségügyet - teszi hozzá az LMP, amely szerint ha a nővérek jövedelmét 30-40 százalékkal csökkentő új munka törvénykönyve hatályba lép, a kórházak "lehúzhatják a rolót".

A még ellenzéki Fidesz a szociális népszavazáson azzal kampányolt, hogy mindenkinek biztosítani kell az egészségügyhöz való hozzáférést. Az LMP ezzel messzemenően egyetért - áll a közleményben, amely úgy zárul: "ha tehát az Orbán-kormány nem vet gátat azonnal az orvosok és nővérek elvándorlásának, ha folytatja a pénzkivonást, az ellátórendszer zsugorítását, és életbe lépteti az egészségügyi dolgozókat különösen sújtó új munka törvénykönyv tervezetét, akkor ismét elmondhatjuk, hogy a Fidesz hazugsággal került hatalomra".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink