hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A kórház olykor maga a lejtő

Néhány egyszerű, gyakorlati tanácsot gyújtött össze az MNO arra, hogy miként könnyíthetők meg a mindennapok a demens betegek számára.

Elsőként például ajánlott a gyenge vagy közepesen erős izzókat nagyobb teljesítményűre cserélni – írják –, hiszen a megfelelő fények ugyanolyan fontosak lehetnek egy demenciás betegnek, mint másnak a gyógyszerek.

Hetvenöt éves korukra a legtöbbeknek négyszer annyi fényre vagy szükségük ahhoz, hogy jól lássanak, mint húszéves korukban. Bár a fény erőssége nem befolyásolja azt, hogy milyen gyorsasággal zsugorodik az agy, de a szellemi leépülés egyéb tüneteinek súlyosságát csökkentheti. Azáltal ugyanis, hogy a beteg könnyebben tudja azonosítani a körülötte lévő tárgyakat csökken a zavartsága. Ha csak lehet, a természetes fényt is be kell engedni a lakásba, érdemes mindig elhúzni a függönyt. A test biológiai óráját működtető melatonin hormonból idővel kevesebb termelődik, emiatt is frusztráltak gyakran az idősek, nem tudják, hogy épp milyen napszak van. Ezen segíthet például a természetesen beáramló fény.

A testmozgást sem szabad elhanyagolni, a nappalokat, ha csak lehet valamilyen aktív tevékenységgel kell tölteni, például kertészkedéssel, mert ez segítheti az éjszakai, pihentető alvást is.

Időnként minden betegnek el kell látogatnia a háziorvoshoz, vagy bármely más egészségügyi intézménybe, mégis ha csak lehet, érdemes kerülni a kórházakat. Ezek a létesítmények ugyanis kifejezetten negatívan befolyásolhatják a demenciás beteg állapotát – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés