hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A koraszülöttek tüdejével egész életükben probléma lehet

Az igen korán, a 25. terhességi hét előtt született gyerekeknél élethosszig tartó tüdőproblémák léphetnek fel, beleértve az asztmát is – közölték csütörtökön brit kutatók.
A University College London kutatói megállapították, hogy az igen korán született babáknál később abnormális tüdőfunkcióik alakultak ki, és kétszer gyakrabban jelentkezett náluk asztma, mint a 39–40.  hétre, normál időre született gyerekeknél.
 
„Lehetséges, hogy ezek közül a gyerekek közül sokan nem kapnak megfelelő kezelést” – véli Janet Stocks kutatásvezető.
 
Stocks és kollégái egy nagy tanulmány adatait elemezték, amelyben az 1995 márciusa és decembere között Angliában és Írországban, a 25. terhességi hét előtt született gyerekek egészségi állapotát követték nyomon. A gyerekeket kettő, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták meg, beleértve tüdőfunkciójukat és légzőrendszerük egészségét is. Az eredményeket ugyanolyan korú, nemű és etnikumú gyerekcsoport adataival hasonlították össze.
 
A légzésfunkciót vizsgáló spirometriás eredmények 56 százaléka abnormális volt a koraszülötteknél – közölték a kutatók az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban. – Minden negyedik gyereknek pedig asztmája volt.
 
Stocks hozzátette, hogy amint a gyerekek tüdeje és légútjainak átmérője növekszik, „kinőhetik” a tünetek egy részét. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy életük során a későbbiekben krónikus obstruktív tüdőbetegség formájában újra felbukkannak hasonló tünetek.
 
A kutatók szerint ahogy a fejlődő orvosi technológiák egyre több koraszülött életét mentik meg, a probléma egyre jelentősebb lehet, amellyel az egészségi rendszer tervezőinek tisztában kell lenniük.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink