hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A könnyű és a nehéz

Keringés a fa körül
A karácsony és általában minden többnapos ünnep egyik legkihívóbb kérdése: mit olvassunk, mit hallgassunk megduzzadt szabadidőnkben? A nehezet, melyre nincs érkezésünk a munkás száguldásban vagy a könnyebbet, mely remek aláfestése lehet kiengedett állapotunknak?! Essünk túl könynyen a nehezén?
Aki súlyosra, vastagra vágyik, bizonyára megkaparintja Nádas Péter 18 éven át írt háromkötetes, 1500 oldalas Párhuzamos életrajzok című regényét. De furcsa paradoxonnal találkozik majd, ugyanis az eddigi publikus és nem publikus beszámolók egybehangzóan állítják, hogy a súlyos témák ellenére a monstrum korántsem nyögvenyelős, meglepően könynyen és gyorsan olvasható, ráadásul a kiadó előzékenyen külön árazta, tehát ha valakinek nem tetszik az első kötet, nem kötelező tovább vásárolnia. (Jelenkor Kiadó, 431 oldal, 2500 Ft; 389 oldal, 2400 Ft; 695 oldal, 3000 Ft). Aki ennél is nehezebbre vágyik, vegye kézbe Thomas Bernhard Kioltás című regényét (Kalligram, 422 oldal, 2800 Ft): a nagy osztrák hazaszidalmazó utolsó befejezett műve több értelemben is kioltás, felszámolás; egyrészt a régi, részben nemesi Ausztria likvidálása, másrészt a saját életmű megsemmisítése: Thomas Bernhard, megnevezve, úgy bukkan fel az 1989- ben meghalt Thomas Bernhard 1986-ban írt regényében, mint immár halott, végleg a múlthoz tartozó, bizonyos fokig klasszikus szerző. Aki vitathatatlan klasszikusra vágyik, nem fog lemaradni Csehov életműkiadásának második kötetéről – a részben új fordításokat tartalmazó, Unalmas történet című kötet (Osiris Kiadó, 735 oldal, 4580 Ft) az 1887–1891 közt írt novellákat gyűjti egybe. És ha már orosz, ne feledkezzünk meg Csehov egyik idoljáról, Lev Tolsztojról, akinek Háború és béke című regényeposza ismét kapható (Európa Könyvkiadó, 1–2 kötet, 822+ 836 oldal, 5200 Ft). Ezt nyilván mindenki olvasta – ha mégsem, akkor filmen, dián látta –, de már a benne megjelenített karácsony feledhetetlen leírása miatt is érdekes lehet. És elég hosszú, hogy eltöltsük vele az időt szilveszterig.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BÁN ZOLTÁN ANDRÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés