hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A kiesett fog is megmenthető

A kiesett fog megmenthető, de az orvosi ellátásig érdemes szopogatni, mint egy cukorkát – írja a hvg.hu.

Czinkóczky Béla fogszakorvos szerint a leggyakoribb, az arcot ért ütés miatt a lágyrészek sérülése, ínyrepedés, az ajak vagy a nyelv megharapása, de sokszor a fogak nem sérülnek meg. Szintén a gyakori a frontfogak kisebb sérülése, jellemzően az élek törése. A fogak látható sérüléseit, csorbulásait gyakran egyszerűen fogszínű tömőanyaggal úgynevezett élpótlással korrigálni lehet. Ha a fognagyobb része letörik, kerámiahéjra vagy koronára lehet szükség – írja a hvg.hu.

Kevésbé szerencsés eset, amikor a fog teljes koronája letörik. Ha a gyökér épen marad, úgy gyökérkezeléssel, csappal és koronával lehet helyreállítani. Nagyobb a baj, ha a fog hosszában elreped, mélyen a csontban törik el, esetleg teljes egészében kimozdul, vagy kiesik.

Ha teljesen kimozdul, de egyben marad, akkor megkísérelhető a visszahelyezés, de ennek egy-két órán belül meg kell történnie. A kiesett fogat azonnal le kell mosni, visszatenni a szájba és szopogatni, mint egy cukorkát addig, amíg szakszerű segítséghez nem jutunk. Ha a fog a csontban törik el, muszáj eltávolítani, ilyenkor az azonnali implantáció – fájdalommentes beavatkozás – jelenthet megoldást.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés