hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

A kezdődő Alzheimer-kór felismerése

A cambridge-i Addenbrooke Kórház kutatói által kifejlesztett új kognitív teszt gyorsabban kivitelezhető és pontosabban ismeri fel az Alzheimer-kór korai jeleit, mint azok a tesztek, amelyeket jelenleg az elbutulás legelső tüneteinek kimutatására használnak.
Kapcsolódó cikkek
A legutóbbi becslések szerint világszerte mintegy 24 millióan szenvednek Alzheimer-kórban, az érintettek száma pedig húszévente duplázódni fog a szakemberek előrejelzései alapján. A betegség hatásos kezelésének feltétele a korai diagnózis, egyelőre azonban nincsen olyan, a kognitív képességeket vizsgáló gyorsteszt, amely többféle részképességet is vizsgál, emellett megbízhatóan képes kimutatni az Alzheimer kórt.
 
Az Addenbrooke Kórház kutatóinak új, „ellenőrizd a memóriádat” (Test Your Memory, TYM) elnevezésű tesztje tízfajta kognitív részképességet vizsgál, így például a szövegértést, a számolási képességeket, a nyelvi folyékonyságot, illetve az emlékezőképességet. A tesztet úgy állították össze, hogy minimális időt vegyen igénybe és a nem Alzheimer-specialista orvosok is egyszerűen dolgozhassanak vele.
 
A tesztet 540 kontroll, vagyis egészséges, neurológiai betegségben nem szenvedő, memóriaproblémákkal nem küszködő és agysérülést sem szenvedett 18 és 95 év közötti egyénen ellenőrizték. A 139 Alzheimer-kórban, illetve enyhe elbutulásban szenvedő beteg teljesítményét a kontrollcsoport eredményeihez viszonyították. A teszt eredményeit ezután két másik, általánosan elfogadott teszt – Mini Mental State Vizsgálat (MMSE) és az Addenbrooke kognitív vizsgálat –eredményeivel hasonlították össze. Az MMSE az utóbbi harminc év standard kognitív tesztjének számított, ez volt az a teszt, amelynek alapján a brit Nemzeti Egészségi és Klinikai Kiválóság Intézete eldöntötte, hogy mely páciensek kapjanak gyógyszeres kezelést. Szintén az utóbbi teszt segítségével ellenőrizték, hogy az Alzheimer-kór elleni kezelések mennyire bizonyultak hatékonyak az egyes betegeknél. 
 
A kontrollcsoport tagjai 5 perc alatt végezték el a tesztet, és a legtöbb esetben 47 pontot szereztek a maximálisan elérhető 50-ből. Az Alzheimeres betegek sokkal gyengébben teljesítettek, ők átlagosan 33 pontot értek el az 50-ből. Az enyhe elbutulásban szenvedők teljesítménye átlagosan 45 pontos volt. A TYM érték a 18–70 évesek körében állandó volt, csak a 70 év felettiek korosztályában tapasztaltak ennél rosszabb átlagokat. A TYM pontszámai nem változtak a nemek függvényében és a földrajzi eloszlás szerint sem: ebből arra lehet következtetni, hogy a szociális háttér és a tanultság sem befolyásolja jelentősen ezt a változót. 
 
Az alacsony TYM értékkel a gyanítottan Alzheimeres betegek 93 százalékát lehetett kiszűrni, míg az MMSE vizsgálat csak az Alzheimeres betegek 52 százalékát mutatta ki – egyértelmű tehát, hogy a TYM teszt az Alzheimer-kór kimutatásának sokkal pontosabb eszköze. A korábbi teszttel összehasonlítva a TYM teszt további előnye, hogy kevés időt vesz igénybe és átfogóbban vizsgálja a kognitív képességeket. Az Addenbrooke kognitív vizsgálat hasonló részképességeket vizsgál, mint a TYM teszt, elvégzéséhez azonban több mint 20 perc szükséges.
 
Ahhoz azonban, hogy a TYM tesztet szélesebb körben is alkalmazni lehessen a jövőben, még további klinikai vizsgálatokra lesz szükség – írta a tanulmányt közlő British Medical Journal szerkesztőségi előszavában dr. Claire Nicholl.
 


 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés