hirdetés
hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.

Táplálkozás

A kávézás késlelteti a májelégtelenség kialakulását

Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók szerdán közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi néhány csésze kávé feltartóztathatja a májelégtelenség előrehaladását.
A krónikus hepatitisz-C fertőzéssel és előrehaladott májbetegséggel élők közül azoknál, akik napi három vagy annál több kávét ittak, 53 százalékkal csökkent a betegség romlásának kockázata – írta Neal Freedman, az amerikai Országos Rák Intézet (NCI) munkatársa a Hepatology novemberi számában megjelent tanulmányban.

A 766 önkéntes résztvevő mindegyikének olyan hepatitisz-C fertőzése volt, amely nem reagált a vírusellenes szerekre. A páciensek 3,8 éven át naponta feljegyezték, hány kávét ittak. Háromhavonta vettek részt orvosi ellenőrzésen, másfél és 3,5 év elteltével pedig májbiopsziát végeztek náluk a betegség előrehaladásának megállapítására. A kutatók megfigyelték, hogy azoknak, akik legalább három kávét megittak naponta, kisebb valószínűséggel romlott az állapotuk. A kávé hatása dózisfüggő volt: míg a napi egy kávét fogyasztók állapota kissé romlott a kávét nem ivókéhoz képest, két csésze kávé már javulást eredményezett, és három vagy több csésze kávé még kifejezettebbé tette a jó hatást.

Érdekes módon a fekete vagy zöld tea fogyasztása csak kis mértékben befolyásolta a májelégtelenség előrehaladását, noha ezeknek az italoknak is jelentős a koffeintartalmuk. A kávé a kutatók feltételezése szerint csökkentheti a máj gyulladását, ami a fibrózis és a cirrózis kialakulásáért felelős. Egy másik lehetséges hatásmechanizmus az, hogy a kávé módosíthatja a sejtek inzulinérzékenységét, mivel egyik alkotórésze, a klorogénsav gátolja a vér glukózszintjét erősen befolyásoló glukóz-6-foszfatáz aktivitását. Szóba jön az is, hogy a kávé az oxidatív stessz hatását csökkentheti.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy eredményeik betegekre vonatkoznak, és nem terjeszthetők ki automatikusan az egészséges személyekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 3–4 millió ember fertőződik meg hepatitisz-C vírussal, az esetek hetven százaléka krónikussá válik, és májzsugort vagy májrákot okoz.

Forrás: MTI; MedPageToday

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink