hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A kávé megváltoztatja egyes gyógyszerek hatását

A legtöbb amerikai számára a reggel elképzelhetetlen kávé nélkül, a felnőttek több mint fele  tipikusan napi három adagot fogyaszt.

A legtöbben nem is gondolnak a koffein mellékhatásaira – olvasható a The New York Times honlapján –, még kevésbé a kávéban levő egyéb anyagokéra. Legfeljebb az jut erről az eszükbe, hogy a kávé nyugtalanná teheti az embert és megnehezíti az elalvást. Pedig nincs igazuk: a koffein, illetve a kávé fogyasztása számos gyógyszer felszívódását csökkenti, mások hatását viszont fokozza.

Az interakciókért sokszor a koffein felelős, de időnként a kávé más alkotóelemei a bűnösök. A vizsgálatok kimutatták, hogy több mint egy tucat különféle gyógyszer hatását jelentősen befolyásolja a kávé. Ezek közé tartoznak például egyes antidepresszánsok, az ösztrogén, valamint a pajzsmirigy alulműködés és a csontritkulás esetén szedett gyógyszerek.

Egy 2008-as vizsgálatban, amelyet a Thyroid című folyóiratban publikáltak, kimutatták például, hogy ha egészséges önkéntesek vagy magas TSH szintű betegek a kávéval 200 mikrogramm tiroxin (T4) tablettát is bevettek, akkor a tiroxin felszívódása a bélből jelentősen csökkent, különösen a betegekben. A tiroxin szérumbeli csúcskoncentrációja a betegekben 36 százalékkal, az egészségesekben 19 százalékkal volt alacsonyabb, mint ha a tablettát vízzel vették volna be, és a maximális szérumkoncentráció eléréséhez szükséges idő 38, illetve 43 perccel későbbre tolódott. A teljes felszívódott tiroxin mennyiség a betegekben 36, az egészségesekben 27 százalékkal volt kevesebb, mint vízzel való bevétel esetén.

Jóval régebben, már 1995-ben azt mutatták ki, s közölték a Clinical pharmacology and therapeutics-ban, hogy az oszteoporózis kezelésére használt, a vizsgálatban szájon át alkalmazott alendronate biológiai elérhetőségét az egyidejűleg ivott kávé mintegy 60 százalékkal csökkentette a posztmenopauzális nőkben. (Igaz, hasonló csökkenést okozott a narancslé is, s az is mintegy 40 százalékkal rontotta a biológiai elérhetőséget, ha a bevételt nem előzte meg 2 órás éhezés, hanem fél- vagy egy órával reggeli után vették be a gyógyszert. Ha viszont intravénás ranitidinnel növelték a gyomor pH értékét, kétszeresére nőtt az alendronate biológiai elérhetősége.)

Egy 2009-es, nagy létszámú vizsgálat nem a gyógyszer-kávé interakcióval foglalkozott, hanem a kávézás szexhormon szintekre gyakorolt hatásával. Premenopauzális nőkben a menstruációs ciklus luteális fázisában annál kifejezettebben alacsony volt a teljes és a szabad ösztrogén szintje, minél több kávét fogyasztott a személy; posztmenopauzában ezt nem tapasztalták, viszont ekkor a szexhormon-kötő globulin (SHBG) szintje annál magasabb volt, minél többet kávézott valaki. A Cancer-ben közölt cikkben a szerzők azt is felvetik, hogy a megváltozott szexhormon szinteknek közük lehet a női rákok kialakulásához.

Nemcsak a kávé befolyásolja a gyógyszerek hatását, hanem egyes gyógyszerek is a kévéét. Jónéhány gyógyszer – köztük antidepresszánsok, antibiotikumok, fogamzásgátlók – blokkolják a CYP1A2 nevű enzimet, amely a koffein metabolizálásában játszik fontos szerepet. Ennek folytán e gyógyszerek szedésekor a koffein több órával hosszabb ideig maradhat a szervezetben, mint egyébként. Mint az egyik vizsgálat kimutatta, a fogamzásgátlót szedő nőkben négy órával tovább volt kimutatható a koffein, mint az ilyen tablettát nem szedőkben.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés