hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A kartellveszély

Élénkül a verseny

Egyre gyakrabban hallani a hírekben a Gazdasági Versenyhivatal egészségügyet érintő vizsgálatairól. Amberger Terézt, a GVH vizsgáló vezető főtanácsadóját a versenyfelügyeleti eljárásokról, az egészségügyi piac szereplőinek helyzetéről és a visszás ügyekről faggattuk.

Az egészségügy a Gazdasági Versenyhivatal célterületévé vált?

– Egyáltalán nem. Mi a problémákat a közgazdasági tartalmuk alapján próbáljuk felkutatni, az eljárások tehát nem ágazatspecifikusan indulnak. Vélhetően az egészségügy piacosodása, ezeken a piacokon a verseny élénkülése generálja ebben a szférában a visszás ügyek szaporodását. A Gazdasági Versenyhivatalhoz bárki tehet bejelentést, aki úgy érzi, partnerei üzletfelei megsértik a versenytörvényt. A bejelentést követő vizsgálódás, esetleg meghallgatások után a GVH indokolt esetben hivatalból eljárást indít a kifogásolt magatartás jogszerűségének tisztázására. 1997-ben 630 bejelentés érkezett a GVH-hoz, és ezek nyomán 112 versenyfelügyeleti eljárás indult. A Versenytanács összesen 39 elmarasztaló határozatot hozott, és 104 080 000 forint bírságot szabott ki. Ebből 1 720 000 forint vált jogerőssé. A GVH 2002-ben már 720 bejelentés nyomán 174 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, amelyből 169 zárult versenytanácsi határozattal. Ebből 52 a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos, 117 pedig antitröszt- (vagyis a verseny korlátozásával, erőfölénnyel való visszaéléssel, illetve fúziókkal összefüggő) ügy volt. Az összes versenytanácsi döntéssel zárult eljárásból 65 indult kérelemre, 104 pedig hivatalból. A GVH 40 esetben szabott ki bírságot, összesen 444 152 000 forint értékben (szemben a 2001-ben 24 esetben kivetett 73,9 millió forint bírsággal). A bírságot kiszabó határozatokból 33 emelkedett jogerőre, 338 352 000 forint összegben. A 2002-ben kiszabott bírság összege hatszorosa a 2001-es bírságösszegnek.

Ez elég jelentős különbség.

– Az ugrásszerű növekedés az úgynevezett türelmi időszak lejártának is köszönhető. A GVH megítélése szerint vége van a piacgazdasági átmenetnek, az elmúlt 12 év során a vállalkozások megtanulhattak igazodni a versenyszabályokhoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés