hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A Huntington-kór véd a ráktól

Úgy tűnik, valamiféle védettséget élveznek a daganatos betegségekkel szemben a Huntington-kórban szenvedő emberek, mert körükben jóval kisebb a rák kockázata - állapították meg svéd kutatók a The Lancet Oncology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban – tudósított az MTI.

A Lundi Egyetem munkatársai svéd kórházak 1969 és 2008 között kelt adatait gyűjtötték össze és elemezték. Összesen 1510 páciens élt Hungtinton-kórral, közülük a négy évtized leforgása alatt 91-nél diagnosztizáltak rákot. Az átlagnépességnél tapasztalható arányhoz képest ez 53 százalékkal alacsonyabb rákkockázatot jelez.

A Huntington egyike az úgynevezett poliglutamin betegségeknek, melyeknél szintén alacsonyabb rákkockázatot találtak. A poliglutamin betegségekre jellemző, hogy egy gén fehérjeterméke felhalmozódik a sejtekben, és károsítja azokat. Ilyen betegség például a törékeny-X szindróma, a kisagyi mozgáskoordinációs zavar vagy az izomsorvadás.

"A rákkal szembeni védőhatás hátterében álló mechanizmus ismeretlen és további kutatás szükséges" - idézte a tanulmány szerzőit a BBC hírportálja.  

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink