hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A hőség és a munka olykor együtt öl

Bár a cégek egyre jobban odafigyelnek a hőség miatti előírások betartására, tavaly is előfordultak munkahelyi halálesetek a meleg miatt – írja a Napi.hu.

A nagy meleg jelentős közérzet- és teljesítőképesség-romlás mellett ájulást, hőpangást, hőkimerülést, hőgutát okozhat, a koncentrálóképesség csökkenése pedig könnyedén hozzájárulhat a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is – idézi a lap Gedeon Andrást, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának sajtóreferensét.

A szabadban, nyári melegben fizikai munkát végzők hőháztartását a magas külső hőmérséklet jelentősen megterheli, de a keringési rendszer, a só-vízháztartás igénybevételét az is tovább fokozhatja, ha a nyári meleg napokon a szabadban dolgozóknak - az UV sugárzás elleni védelem miatt - az egész testfelületet takaró öltözékben kell dolgozniuk.

A hazai vállalkozásoknál végzett ellenőrzések szerint  egyre ritkábban fordul elő, hogy figyelmen kívül hagyják a szükséges óvintézkedéseket. Ennek is köszönhető, hogy Magyarországon 2013-ban hőguta és napszúrás miatt mindösszesen 7 munkabalesetet jelentettek, igaz ezek közül egy halálos volt, illetve a statisztikában megtalálható "egy hőguta miatt bekövetkezett halálos kimenetelű foglalkozási megbetegedés" isolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés