hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

A holokauszt-túlélőkben gyakoribb a rákbetegség

A második világháborút Európában átélt zsidók rákkockázata lényegesen nagyobb, mint a korábban emigrált zsidóké – közölték izraeli kutatók egy amerikai orvosi szaklapban.
A Journal of the National Cancer Institute című folyóirat online kiadásában hétfőn közzétett tanulmány szerint az extrém mértékű stressz és nélkülözés játszhat szerepet a tumor kialakulásában.

A Haifai Egyetem kutatói Lital Keinan-Boker vezetésével európai születésű izraeli zsidók két csoportjánál vizsgálták a rák előfordulásának kockázatát: 258 048 ember a háború után hagyta el Európát, 57 496 pedig a konfliktusok előtt vagy közben menekült el.

Mindkét csoportban gyakoribb volt a rákos esetek aránya, mint más, Izraelben élő zsidó vagy nem-zsidó etnikai csoportoknál, ám azoknál, akik Európában maradtak a háború végéig, legalább 17 százalékkal magasabb volt a rákkockázat azokhoz képest is, akik korábban elmenekültek. A kutatók szerint az átélt éhezés, hideg, fertőző betegségek és a holokauszt traumája okozhatja a különbséget. A rákkockázat különösen megemelkedett azoknál, akik kisgyerekként élték át a háborút: az 1940 és 1945 között született férfiaknál 3,5-szer, a nőknél 2,33-szor volt nagyobb a rákos megbetegedések aránya. Ennek hátterében az állhat, hogy a növekedésüket, a hormonváltozásaikat is befolyásolták a viszontagságos körülmények.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink