hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A hiszterektómia növeli a vas szintjét az agyban

Az emberi test a vassal afféle „gyűlölök és szeretek” viszonyban van: a megfelelő mennyiségű vasra szükség van a sejtek normális működéséhez, de a túl sok vas olyan agyi betegségekhez kötődik, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

A vas agybeli mennyisége növekszik az életkor előrehaladásával és olyan szabadgyökös reakciók katalizátoraként működik, amelyek károsítják az agyat. Jól ismert, hogy a férfiak testében és agyában magasabb a vas szintje, mint a nőkben. Ez lehet részben a magyarázata annak, hogy a korfüggő neurodegeneratív betegségek a férfiakban fiatalabb korban alakulnak ki.

De miért van kevesebb vas a nőkben? Ennek a nemi különbségnek az egyik lehetséges magyarázata az, hogy a menstruációk során a vérveszteség csökkenti a vas szintjét.

Egy új kutatás, amelyet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai végeztek dr. George Bartzokis pszichiáter professzor vezetésével, igazolni látszik ezt a feltevést, és egyben a kutatók olyan stratégiákat javasolnak, amelyekkel mind a férfiakban, mind a nőkben csökkenteni lehet a fölös vas mennyiségét a szervezetben. A kutatók menopauza utáni nőkben vizsgálták a vas szintjét: alanyaik egyik csoportja a menopauza előtt hiszterektómián esett át – azaz az operációt követően nem menstruáltak és nem vesztettek vasat ezáltal –, míg a másik csoporton nem végeztek ilyen műtétet. Eredményeik szerint a hiszterektómiás csoport tagjainak agyában magasabb volt a vas szintje, nagyjából olyan, mint a férfiakra jellemző érték. A kutatásról a Neurobiology of Aging legújabb online kiadása számolt be.

Összesen 39 nőt vontak be a tanulmányba, akik közül 15-nek volt premenopauzális hiszterektómiája. Valamennyiükön olyan MRI vizsgálatot végeztek, amellyel megmérték az agy ferritin szintjét (a ferritin egy vastároló fehérje). Az agyon belül több területet vizsgáltak: három fehérállományú és öt szürkeállományú régiót. Összehasonlításként a vizsgálatot 54 férfin is elvégezték.

A hiszterektomizált nők frontális lebenyében a fehérállományú régiók ugyanolyan mennyiségű vasat tartalmaztak, mint a férfiakban a megfelelő területek – azaz többet, mint a méheltávolításon át nem esett nők ugyanazon agyi régiói. (A szürkeállomány vasszintje nem különbözött szignifikánsan a nők két csoportjában).

A vizsgálat eredményei tehát alátámasztották azt, hogy a nőkben a menstruáció felelős az agy alacsonyabb vasszintjéért, és – mint dr. Bartzokis mondta – lehetséges, hogy az agy vastartalmát befolyásolni lehet a perifériás vasszint megváltoztatásával. Ez azt jelentené, hogy az agyi vasmennyiség módosítható rizikófaktora a korfüggő neurodegeneratív betegségeknek.

Dr. Bartzokis szerint egyszerű módszerekkel is csökkenthető a szervezetben a vas mennyisége, és ez főleg a férfiak és a menopauza után levő nők esetében jelentős Mindenekelőtt fontos, hogy az emberek ne fogyasszanak túl sok olyan táplálékkiegészítőt, amelyek vasat tartalmaznak, hacsak az orvosuk nem javasolja ezt, emellett egyenek kevesebb vörös húst és adjanak vért. Esetleg fogyaszthatnak olyan táplálékokat, amelyekben a vassal kelátot képző anyagok vannak – ezek a vashoz kötődnek és eltávolítják azt a keringésből –, ilyen például a zöld tea. Ezeknek a valóban egyszerűen megvalósítható dolgoknak pozitív hatásuk van az egészségre.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés