hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A hercegi pár gyermeke is dobozban alhat

A finn kormány a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy a brit hercegi pár, William és Katalin újszülöttje számára is biztosítja azt a „kezdőcsomagot”, melyet minden újszülött automatikusan és térítésmentesen megkap a skandináv országban.

A Kensington palota azóta megerősítette, hogy a doboz már meg is érkezett a gyermekét váró Katalinhoz. „Örömmel vettük a finn kormány gyermekvárást segítő ajándékát. Igen kedves gesztus, amiért nagyon hálásak vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy William és a felesége érdeklődéssel fedezik majd fel a doboz tartalmát.” A hercegi párnak akár már gyermekágyat sem kell vásárolnia, hiszen a doboz és a hozzá biztosított matrac önmagában is alkalmas arra, hogy az újszülött az első időkben ebben aludjon.

De mi is ez a finn doboz? A dolog lényege egy most már 75 éves finn szokás: a várandós anyák az államból egy hatalmas dobozban „kezdőkészletet” kapnak ajándékba, amiben sok minden van a babaruháktól a játékokig. A doboz olyan nagy, hogy akár gyerekágynak is használható az első időkben, és egyesek szerint ezzel is összefügg, hogy Finnország a világon a legjobbak között van a csecsemőhalandóságot tekintve. Elég hosszú utat tettek meg eddig, hiszen az 1930-as években Finnország még Európa legszegényebb államai közé tartozott, és a csecsemőhalandóság elképesztően nagy, 65 ezrelék volt, ami aztán még romlott is. A következő évtizedekben viszont sokat tettek a helyzet javítására, így a csecsemőhalandóság mára 3,4 ezrelékre csökkent. A tettek természetesen nemcsak az ajándékdobozok adásában nyilvánultak meg, hanem a terhesgondozás javításában, valamint a társadalombiztosítási rendszer és a kórházi hálózat kiépítésében is. Bár az 1930-as években is sok gyermek halálát okozta a tüdőgyulladás vagy más nem kezelhető betegségek, a finn statisztikai hivatal 1936-os adatai szerint az 1 évesnél fiatalabbak halálozásának 40 százalékáért születési sérülések vagy fejlődési rendellenességek voltak felelősek, melyek a jobb terhesgondozással részben megelőzhetővé váltak.

Az állam által nyújtott effajta tárgyi segítség intézményét még 1938-ban vezették be, és először csak a szociálisan rászorulók kaphatták, de 1949 óta már mindenkinek jár, fajra, nemre, felekezetre, bőrszínre és családi háttérre való tekintet nélkül. Vannak benne babaruhák, babaápolási szerek, hálózsák, ágynemű, pelenka, játék és még sok minden. És van az ajándékok között egy matrac is, amit elég a doboz aljába tenni és máris készen van az újszülött első ágya. És ez nem csak elméleti lehetőség, sokan élnek vele, nemcsak a legszegényebbek, hanem a gazdagabbak is, akiknek telne „rendes” ágyra. Nem muszáj persze a „központit” használni, lehet az anyasági támogatást pénzben is kérni, ami jelenleg 140 euró. De az emberek 95 százaléka úgy gondolja, hogy a doboz sokkal jobban megéri, ezért ezt választják. Az állami ajándékozás azért nem teljesen „érdek” nélküli, mert ahhoz, hogy valaki megkaphassa a dobozt, a várandósnak a terhesség negyedik hónapja előtt meg kell jelennie terhesgondozáson.

Egy finn anya így értékelte az újszülötteknek adott kezdőcsomagot a BBC-nek adott interjúban: „Nemrégiben olvastam egy felmérésről, mely szerint Finnországban a legjobb anyának lenni, és ebben nagy szerepe van a doboznak. Mindannyian kitűnő ellátásban részesülünk, ami még most is igaz, bár az állami egészségügyi szolgáltatások körét kissé szűkítették.”

Bár a brit hercegi pár a finn kormánytól pontosan ugyanannyit kapott, mint a finn átlagszülők, az újszülött ugyanabban az exkluzív magánkórházban, a St Mary’s Hospitalban látja majd meg a napvilágot, ahol annak idején Harry és William is született.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink