hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A HER2-pozitív emlőrák új kezelési lehetősége

Egy kísérleti gyógyszer megfékezheti az emlőrák egyik agresszív formájának előrehaladását, új reményt nyújtva ezzel a nehezen kezelhető rákok terápiáját illetően – jelentették be június 3-án.

Egy fázis III vizsgálatban összehasonlították HER2-pozitív (humán növekedési faktor receptor 2 pozitív) emlőrákokban a trastuzumab emtasine (T-DM1) hatását a standard terápiáéval, s az eredményekről az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói konferenciáján számoltak be.

A nemzetközi vizsgálat során majdnem 1000, metasztatikus HER2-pozitív emlőrákban szenvedő beteget osztottak véletlenszerűen két csoportba: az egyiket T-DM1-gyel, a másikat a standard terápiával kezelték, háromhetente egyszer adva a gyógyszereket.

A vizsgálat kimutatta, hogy a T-DM1 csoportban a progressziómentes túlélés 9,6 hónap volt, míg a standard terápia mellett csak 6,4 hónap. Ezt a szerzők „klinikailag jelentős javulásként” értékelték.

„A gyógyszer működött. Szignifikánsan jobb hatású volt, mint a HER2-pozitív, metasztatizáló emlőrákok esetében jelenleg engedélyezett, nagyon hatásosnak tartott kezelés. Mint klinikai orvos, aki sok emlőrákos beteget kezel, annak is örülök, hogy a szer nagyon kevéssé toxikus. A betegeknek ettől nem hullik ki a haja. A metasztatikus emlőrákban szenvedők számára áttörést jelent ez a gyógyszer” – mondta dr. Kimberly Blackwell, a Duke Egyetem professzora, a vizsgálat vezetője.

A teljes túlélési időre vonatkozó adatok szerint a T-DM1-gyel kezelt betegek 65%-a volt életben még két évvel a kezelés után is, míg a standard terápia esetén csak 47,5% volt ez az arány – olvasható a Yahoo!-n.

Az összes emlőrák kb. 15%-a HER2-pozitív, és nehezebb kezelni, mint az emlőrákok más formáit. Egyes célzott terápiák azonban ígéretesek, ilyen például a trastuzumab – ez számít jelenleg a standard terápiának. Sok olyan HER2-pozitív emlőrákos beteg van azonban, akikben a trastuzumab kezelés ellenére kiújul a betegség, illetve akiknek metasztatikus rákja nem reagál a gyógyszerre.

Dr. Antonio Wolff, a Johns Hopkins Kimmel Rákközpontjának onkológia professzora szerint „a T-DM1 a célzott HER2-terápiák második generációja, amely egy nagy lépést jelent előre a kezelések egyénre szabásának folyamatában” (Dr. Wolff nem vett részt a vizsgálatban).

Dr. Wolff szerint ezután valószínűleg az következik, hogy kipróbálják a T-DM1-et a betegség korábbi szakaszában, valamint más gyógyszerekkel kombinálva.

A trastuzumab emtasine-t a hatalmas svájci gyógyszercég, a Roche fejlesztette ki együttműködve a Genentech-hel és az ImmunoGennel, s ebben az évben próbálják meg engedélyeztetni az USA-ban és Európában.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink