hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A hepatitis C megduplázza a veserák kockázatát

A Henry Ford kórház kutatói legújabb vizsgálataik során bebizonyították, hogy a hepatitis C-vel megfertőződött páciensek esetében duplájára nő annak az esélye, hogy diagnosztizálják náluk a veserákot. Így a szakembereknek most már a máj betegségein kívül a vese egészségét is szem előtt kell tartaniuk ezeknek a betegeknek az esetében.
A kutatók 67 000, 1997 és 2008 között a Henry Ford kórházban kezelt beteg adatait tekintették át, és megállapították, hogy míg a hepatitis C-vel kezelt betegek 0,6 százalékában (17/3057) alakult ki veserák, a többi betegnek csak 0,3 százalékában (17/64 006). Ezek az eredmények, amelyeket a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szakfolyóirat közölt, az életkorra, nemre, fajtára történt adatkorrekció után sem változtak.
 
Stuart C. Gordon, a kutatásban részt vevő tudós szerint érdekes, hogy azok a betegek, akiknél a hepatitis mellett veserákot is diagnosztizáltak, csupán minimális májkárosodást szenvedtek. Ugyanakkor azt is felvetik, hogy azoknál, akiknél veserákot fedeznek fel, automatikusan el kellene végezni a hepatitis C szűrését is, hiszen immár tudják, hogy szoros kapcsolat állhat fenn a két betegség között.
 
A szakemberek szerint ugyanakkor riasztó felfedezéseket is tettek: míg eddig a veserákos betegek általában az idősebb korosztályból kerültek ki, addig a hepatitises betegeknél leginkább fiatalok esetében diagnosztizálták a szerv rákos megbetegedését – írja a Medical News Today.
 
Dr. Gordon azonban optimista: úgy gondolja, hogy mivel a hepatitis C 50 százalékos eséllyel gyógyítható, így a veserákos megbetegedéseket is sikerülhet visszaszorítani. Ehhez azonban a páciensek együttműködésére is szükség van.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink