hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

A halolaj a szájüreg betegségeit is gyógyítja

Egy új vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Molecular Oral Microbiology közölte, a halak húsában található omega-3 zsírsavak az ínygyulladás és a hasonló szájüregi folyamatok megelőzése szempontjából is fontosak.
Ezekről a természetes anyagokról már számos vizsgálat bizonyította, hogy jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok megelőzésében. Különböző módszerekkel végzett tanulmányok jelezték, hogy az omega-3 zsírsavakra az emberi szervezetnek alapvető szüksége van. Még nem teljesen tisztázott, hogy milyen módon, de ezek a többszörösen telítetlen olajok csökkentik azt a lassú, gyulladásos folyamatot, amely az érelmeszesedés lényege.
 
Az európai országokban minden második ember – akár férfi, akár nő – valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Érthető, hogy ennek a betegségcsoportnak a megelőzése kiemelt jelentőségű közegészségügyi feladat. Ez magyarázza, hogy a korszerű étrend szerint ajánlott hetenként két-három alkalommal valamilyen halételt fogyasztani.
 
C. B. Huang és J. L. Ebersole szerint az omega-3 zsírsavak hatását az emberi szervezet belső folyamataira már igen alaposan tanulmányozták, de eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a szájüreg kóros folyamatait milyen módon és mértékben befolyásolják ezek az anyagok. Az is érdekelte őket, hogy a szájüregben lévő, sokféle baktérium fejlődését, szaporodását gátolják-e az ételekben lévő olajok. Idős, japán emberek ötesztendei megfigyelése alapján írták meg dolgozatukat. A vizsgálatba 55, átlagosan 74 éves személyt vontak be, akiknek omega-3 zsírsavfogyasztását felbecsülték. Az EPA és a DHA rövidítéssel jelölt omega-3 zsírsavak átlagos napi fogyasztása 947,1 illetve 635,2 milligramm volt. Öt év alatt átlagosan 7,8 ínyprobléma (rendszerint gyulladás) fordult elő a személyekben.
 
A kevés DHA-t fogyasztókban 1,5-ször  gyakoribbak voltak az ínyproblémák, mint a sok DHA-hoz jutókban. Azaz, a halolaj igen eredményesen előzte meg a szájüregi fertőzéseket. 
 
„Ez azt jelenti, hogy az omega-3 zsírsavak gyógyszerként történő alkalmazását még inkább ajánljuk – monda Huang. – Célszerűnek tűnik ezek további vizsgálata, akár fogkrém vagy rágógumi formájában is”.
 
Nigel Carter, az angol fogorvosok egyik vezető személyisége hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei igen jelentősek, mert a fogíny gyulladása a leggyakoribb szájüregi betegség, és nem csak a fogak korai kihullásában, hanem súlyos, belső szervi betegségekben is szerepet játszik.
 
Forrás: Dr. Matos Lajos, MTI / NutraIngredients
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés