hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A hálapénz tovább rontja a hozzáférést

Magyarországon az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét akadályozza a zsebből fizetett kiadások magas szintje, írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi kiadások kétharmada származik állami forrásokból, míg az unióban ez az arány 80 százalék körüli – írja a Világgazdaság a magyar egészségügyről készült európai bizottsági jelentés alapján. Az egészségügyi kiadásban vállalt állami részesedés 2005 és 2015 között négy százalékponttal 67 százalékra csökkent, ma a hatodik legalacsonyabb az EU-ban. Jelentős különbségek figyelhetők meg a különböző társadalmi-gazdasági csoportok egészségi állapotában, aminek oka a kockázati tényezőknek való nagyobb mértékű kitettségben, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben tapasztalható egyenlőtlenségekben keresendő.

A jelentés szerint Magyarországon az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét akadályozza a zsebből fizetett kiadások (közvetlen lakossági hozzájárulás) magas szintje, amely a közfinanszírozott ellátások önrészéből, a szolgáltatáscsomagon felüli ellátások díjából és a hálapénzből tevődik össze. Ezek Magyarországon az összes egészségügyi kiadás 29 százalékát teszik ki, a 15 százalékos uniós átlag csaknem kétszeresét. A jelentés szerint hazánkban a zsebből fizetett kiadások felét gyógyszerkészítményekre fordítják.

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink