hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A hajléktalanok korán halnak

Az angliai hajléktalanok élettartama 30 évvel rövidebb az országos átlagélettartamnál. Az adatot a Crisis nevű jótékonysági szervezet közölte, amely szerint egy átlagos hajléktalan várható élettartama 47 év, míg a népesség egészéé 77 év. A halálozások egyharmadáért az alkohol- és a drogabúzus a felelős.

A Crisis jelentésével nagyjából egyidejűleg a kormány bejelentette, hogy 20 millió fontot szán azoknak az egyedül élő személyeknek a segítésére, akiket hajléktalanság fenyeget.

A Sheffieldi Egyetem vizsgálatai szerint bár a drog- és az alkoholfüggőség gyakran vezet hajléktalansághoz, az otthon hiánya súlyosbítja ezeket a problémákat is. Különösen megrázó az az adat, hogy bár a hajléktalanok várható átlagos élettartama 47 év, a nőké még ennél is kevesebb, csupán 43 év, holott ismert, hogy az európai populációkban éppen a nők élnek tovább.

hajlektalan

 

A vizsgált személyek nemcsak az utcán élő hajléktalanok voltak, hanem azok is, akik éjjeli menedékhelyen aludtak és/vagy használták a nappali melegedőket. A vizsgálat szerint a hajléktalanok kilencszer gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a népesség többi része, és a közlekedési balesetek miatti halálozás háromszor akkora körükben, mint a nem hajléktalanoknál.

Leslie Morphy, a Crisis szervezet vezetőnője szerint az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ugyan jelentős erőfeszítéseket tett, de mégsem sikerült javítania a hajléktalanok egészségi állapotán. „Megrázó, de nem meglepő, hogy a hajléktalanok sokkal fiatalabb korban halnak meg, mint a többiek. Az utcán kemény az élet, és a hajléktalanság okozta stressz sok áldozatot szed” – mondta Leslie Morphy.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy: „Tudjuk, hogy sok hajléktalannak van akut vagy többféle egészségügyi problémája. Ezért indítottuk el az Inclusion Health programot, amely arra koncentrál, hogy javítsa az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a sérülékeny csoportok, köztük a hajléktalanok számára”.

A Shelter nevű jótékonysági szervezet annak a 70.000 gyermeknek a helyzetére hívta fel a figyelmet, akik átmeneti lakóhelyen töltik a karácsonyt, mert állandó lakásuk nincs. A Shelter szerint többet kellene foglalkozni ezzel a problémával. Mindazonáltal az utóbbi években javult a helyzet: a kormányzat legutóbbi adatai szerint most 69.846 gyerek van ilyen helyzetben, míg 2007-ben még több mint 112 000-en voltak.

A Shelter szervezet kommunikációs vezetője, Kay Boycott szerint nem lehet alábecsülni azt a hatalmas kárt, amit a hajléktalanság jelent a gyermekek életében. Gyakran egyáltalán nem járnak iskolába, mert egyik helyről a másikra vándorolnak, és a rossz körülmények, amelyek között élni kénytelenek, megbetegítik őket.

Grant Shapps lakásügyi miniszter azt válaszolta, hogy a kormányzat minden rászorulón megpróbál majd segíteni. „A hajléktalanok helyzetére mindig gondolnunk kell. Szerencsések vagyunk, mert azok közé az országok közé tartozunk, ahol a legerősebb törvényekkel próbáljuk megelőzni, hogy az emberek az utcán végezzék. Most kevesebb hajléktalan van, mint az utolsó 30 évből 28-ban, de nagyon igyekszem, hogy még többet tegyünk. Ezért jelentettük be, hogy 20 millió fonttal fogjuk támogatni azokat az egyedülálló embereket, akik túlságosan is gyakran kicsúsznak a biztonsági háló résein. Ezzel a pénzzel már a lehető legkorábbi fázisban megpróbáljuk megelőzni a hajléktalanná válást” – mondta.

A miniszter azt is közölte: meg fogja kérni a helyi tanácsokat, hogy döntsék el, hogyan használható fel legjobban ez a pénz a helyi igények kielégítésére.

A 20 millió font csak kiegészíti azt a 400 millió fontot, amelyet az elkövetkező négy évben a hajléktalanság megelőzésére szán a kormány, s amelynek felhasználását 2012-ben kezdik el.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, BBC News, Debrecen Televízió)
hirdetés

Könyveink