hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

A H1N1 itthon pusztított leginkább?

A legtöbb H1N1-es influenzahalálozást jelentő országok egyike Magyarország – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb elemzéséből.

Míg Európa nagy részén százezer lakosra 0,3–0,6, új influenza okozta haláleset jut, addig Magyarországon, Lettországban, Észtországban és Görögországban már 1,2–1,6. Mindez azért is érthetetlen, hiszen a világ legjobban átoltott nemzetei közt vannak a magyarok.
 
A hazai járványügyi szakemberek a hibás adatgyűjtéssel, az infl uenza okozta halálozás egységes definíciójának hiányával magyarázzák a kedvezőtlen statisztikát. Falus Ferenc országos tisztifőorvos közölte: valószínűleg az a probléma, hogy túl pontosan mértünk, miközben az országok lényegében maguk határozták meg, mit sorolnak e halálozási körbe. Mint mondta: Magyarországon valamennyi, H1N1 vírusfertőzés gyanújával kórházba került embernél megtörtént a laboratóriumi vírusszűrés.
 
Azoknál, akik közülük később meghaltak, és a leletük pozitív volt, a halál okaként az új influenza szerepelt. Még akkor is, ha egyébként volt olyan betegsége, amely önmagában is végzetes lehetett a számára. Berencsi György virológus állítja: az elhunytak háromnegyed részének volt más alapbetegsége is, mint az influenza, és csak tíz százalékuk kapta meg időben a védőoltást. Hozzátette: Magyarországon sokkal pontosabban lehet nyomon követni a 133 elhunyt sorsát, mint az ötször vagy tízszer nagyobb országokban.
 
Szerinte nálunk sem lehetett magasabb az új influenza okozta halálozás, mint más országokban. Összehasonlíthatatlannak nevezte a magyarországi adatokak az Egyesült Királyságéival, mert ők csak a légúti betegségekben meghaltakat tartják nyilván, és ebből nem különítik el az influenzásokat.
 
Arról a WHO-nak sincsenek pontos adatai, hányan fertőződtek meg a vírussal, de az ismert, hogy világszerte több mint 17 700 ember halálát okozta az új influenza. Magyarországon 133 haláleset történt.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés