2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kitekintő

A H1N1-ellenes oltás más országokban

Nemzetközi kitekintésünkből úgy látszik, hogy a legtöbb országban – elsősorban azokban, amelyeket a leginkább sújtott már eddig is az új influenza – nincs vita az oltás szükségességéről.

Éles vita Csehországban az új vakcináról; Szlovákiában legfeljebb februártól oltanak

Csehországban éles vita bontakozott ki az új H1N1 vírustörzs oltóanyagával kapcsolatban, s a cseh orvosok jelentős része elutasítóan viszonyul a szérumhoz. Szlovákiában sem kezdődött még meg az oltás.

„Az orvosok elutasítják, hogy kísérleti nyulak legyenek” – jelentette ki Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke. Kubek az orvosok elutasító magatartását azonban azzal a szerződéssel is magyarázza, amelyet a cseh egészségügyi minisztérium kötött a jövőbeni szállítókkal.
„A tárca a szerződésben rögzítette, hogy nem visel semmiféle felelősséget a vakcina esetleges kedvezőtlen mellékhatásaiért, és azok következményeiért. Ez nem más, mint a felelősség áthárítása. Csodálkozom, hogy az állam ilyen szerződést köthetett” – nyilatkozta Kubek.
Csehországban a H1N1 vírustörzs elleni oltás még nem kezdődött el. A nyilvánosságra hozott információk szerint legkorábban novemberben-decemberben áll majd rendelkezésre az új szérum. A cseh állam a lakosság mintegy 20 százalékának a beoltásával számol.

Pozsony egy közelmúltban hozott kormánydöntés alapján egymillió H1N1-es vírustörzs elleni vakcinát vásárol. A szlovák illetékesek ennek alapján tárgyalásokat kezdtek a gyártókkal a szállítási lehetőségekről, azok időpontjáról és az oltószer áráról. Egészségügyi források szerint ha minden jól megy, akkor az első vakcinák februárban érkeznek meg Szlovákiába, s azt követően haladéktalanul megkezdődhet az oltás is. A hatóságok a lakosság mintegy 20 százalékának beoltásával számolnak.
Lenka Sramková, a pozsonyi Közegészségügyi Hivatal szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az oltásnál elsőbbséget fognak élvezni a egészségügyben dolgozók, a várandós nők, a krónikus- és cukorbetegek, a gyerekek, a csecsemők és a stratégiai fontosságú vállalatok alkalmazottai. Az új vírustörzs elleni szérum hatékonyságát a szlovák szakértők szerint csak a gyakorlat, a jövő mutathatja meg.

Franciaországban október végén kezdődik a lakosság beoltása

Franciaországban október végén kezdődik az új influenza elleni oltási kampány: az egészségügyi hatóságok ajánlása alapján először az egészségügyi dolgozókat és a leginkább veszélyeztetett személyeket oltják be, de hosszú távon a kormány a teljes lakosságnak biztosítani kívánja a vakcinát.
Egy szeptember végén közzétett felmérés szerint viszont a francia orvosok fele nem kívánja magát beoltatni. Az ápolók országos szakszervezete pedig közleményben hívta fel a figyelmet „a viszonylag jóindulatú influenzavírus elleni tömeges oltás kockázataira”: arra, hogy egy sebtében kifejlesztett vakcina autoimmun betegségeket válthat ki.
Roselyne Bachelot
egészségügyi miniszter az oltást ellenzőknek adott válaszában a járvánnyal szembeni „morális felelősségükre” figyelmeztette az egészségügyi dolgozókat, s úgy vélte: jelenleg a vakcina a legjobb védekezés az új típusú influenza ellen.
A 65 millió lakosú Franciaország 94 millió adag oltóanyagot rendelt, amelyet elvileg két részletben kell beadni. A miniszter szerint azonban elképzelhető, hogy személyenként egy adag is elegendő lesz a védekezéshez. A járványhelyzet a múlt héten stabilizálódott: 147 ezer új esetet regisztráltak, míg az azt megelőző héten még 165 ezret. Jelenleg 100 ezer lakosra 234 beteg jut, ami kevesebb, mint a hagyományos influenzajárvány esetén megszokott megbetegedési arány.

Októberben kezdődik a brit lakosság tömeges oltása

Várhatóan már e hónap második felében megkezdődik a brit lakosság tömeges oltása az új influenzatípust okozó H1N1 vírustörzs ellen.
Az európai országok közül Nagy-Britanniára tört rá a legnagyobb erővel az új influenza, amely már a nyáron országos járvány méretét öltötte. Júliusban volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel.
A nyár közepi csúcspont után lényegesen csökkent a kór terjedési sebessége, de azóta ismét gyorsul: a legutóbbi adatok szerint szeptember utolsó hetében, csak Angliában 14 ezer új esetet észleltek az egy héttel korábbi kilencezer új fertőzés után.
Sir Liam Donaldson angol-walesi tiszti főorvos az adatokat kommentálva a minap azt mondta: közeledik a járvány újabb csúcspontja, és a körzeti orvosok már megkezdték az előkészületeket az október második felében induló oltási kampányra. Először a krónikus betegségekben szenvedők és a várandós nők kaphatnak oltást, és az elsőbbségi listán szerepelnek az egészségügyben, valamint a szociális ellátásban dolgozók is. Nagy-Britanniában nem kérdőjelezik meg az oltás szükségességét, erről sem a politikusok között, sem a sajtóban nem indult vita.

Ausztriába várhatóan október végén érkezik meg az új influenza elleni oltóanyag


Az osztrák állam egy ausztriai fejlesztésű gyógyszerre adott le előzetes megrendelést. Az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) a múlt héten engedélyezésre ajánlotta. Az engedélyezés napokon belül várható, s azt követően a szállítás is megindulhat.
Előzetesen 16 millió adag vakcinát rendeltek, ebből először 3–400 ezer adagot szállít le a gyártó.
Az oltás önkéntes alapon zajlik. Alapelvként elsőként az egészségügyi dolgozók és más rizikócsoportok kaphatnak a vakcinából, utánuk azok, akik még igényt tartanak rá. A pontos szükségletet az egyes tartományok külön-külön mérik fel, s az oltást is ezek szervezik.
Az osztrák orvosi kamara egyetért a H1N1 vírus elleni oltással, s mellé a szezonális influenza ellen védő oltást is ajánlja. Utóbbit tavaly minden tizedik osztrák adatta be magának.
Ausztriában 391-en betegedtek meg az új influenzában április óta, az utóbbi időben heti egy fertőzés történt.

Romániában az év végéig ötmillió adag oltóanyag készül el


Az év végéig várhatóan ötmillió ember beoltására elegendő adagot állítanak elő a romániai Cantacuzino immunológiai központban. Januártól havonta egymillió adagot gyártanak majd. Ehhez a nagy-britanniai egészségügyi szervektől kapták a romániai szakemberek a szükséges alapanyagot.
A román egészségügyi miniszter már szeptemberben jelezte: a H1N1-vírus terjedése rendkívül súlyos közegészségügyi problémává válik jövőre Romániában is. Várhatóan nemcsak a megbetegedések száma ugrik meg, de a vírus a mostaninál agresszívebb formát fog ölteni.
Ennek szellemében határozták el a szeptemberi iskolakezdéskor a megfelelő intézkedéseket. Például egy hétre felfüggesztik a tanítást azokban az osztályokban, ahol akár csak egy tanuló is megbetegszik az új típusú influenzában, sőt, ha az adott iskolában legalább hárman fertőződnek meg, magát az intézményt zárják be ugyancsak egy hétre.
A minisztérium arról is döntött, hogy minden tanintézményben megkezdi működését az „influenza tanács”. Ennek keretében az orvosok, asszisztensek és a tanárok egymással együttműködve figyelik majd a diákokat, hogy jelentkeznek-e náluk a betegség tünetei.
Romániában a tömeges védőoltások november végétől, de legkésőbb december elejétől beindulnak. Az év végéig elkészülő további adagokat először a veszélyeztetettnek nyilvánított személyek kapják, elsősorban az egészségügyben, illetve a fontosabb közszolgáltatásokban dolgozók, az óvodás és az iskolás gyerekek, illetve az állapotos nők.
Becslések szerint áprilisig akár a négymilliót is elérheti a romániai új típusú influenzás betegek száma, ez a lakosság 15 százalékát érinti.

Hollandiában és Belgiumban az egészségügyben dolgozóknak fokozottan ajánlják az oltást

Az egészségügyi dolgozók, a terhes nők és az influenza következményeit nagyobb kockázattal viselő betegek csoportját részesíti előnyben Hollandia az új influenza vírusa elleni védőoltásra buzdító kampányában. Az országban elsősorban a Novartis cég – immár Európai Unió-szerte engedélyezett – vakcinájával oltanak előreláthatóan a hónap végétől. A helyi egészségügyi minisztérium várakozásai szerint összesen hatmillió adag oltóanyag érkezik az országba a következő hetekben, de a tárca még nyáron több mint 30 millió adagra adott le rendelést.
Összesen mintegy 4,5 millió embert számítanak az elsőbbségben részesített csoportba. Az oltás nem kötelező, de ezeknél a csoportoknál – közülük is kiemelten az egészségügyi dolgozóknál – melegen ajánlott az illetékes tárca tájékoztatása szerint.
Egy közelmúltbeli felmérés szerint egyébként az egészségügyi dolgozók 24,6 százaléka nem kívánja beoltatni magát, és további negyedrészük még nem döntött e tekintetben. Csupán 53 százalékuk határozott már egyértelműen úgy, hogy igénybe veszi a védőoltást. Némi vita volt a terhes nőkre jelentett esetleges kockázatokról is, de utolsó ajánlásaikban a hatóságok ezt a csoportot is egyértelműen az elsőként beolthatók közé sorolták.
Hollandiában eddig ketten haltak meg bizonyítottan az új vírus miatt, de a megbetegedések száma meghaladja az 1500-at.

Belgiumban október 18-án kezdődik az oltás, először a kórházi alkalmazottak számára.
A lakosság többi része novembertől kaphatja meg a vakcinát. Az oltást az egészségügyi alkalmazottak számára sem teszik kötelezővé, az egész folyamat szigorúan az önkéntesség alapján történik.
Két oltást adnak, a másodikat három héttel az első után. Az előnyben részesített csoportok – egészségügyi alkalmazottak, terhes nők, krónikus beteg kisgyermekek, illetve idősek – számára ingyenes lesz az oltás.
Az egészségügyi minisztérium szerint a valamivel több, mint 10 millió lakosú országban akkor érdemes megkezdeni a tömeges oltást, amikor már legalább egymillió dózis áll rendelkezésre. December végéig összesen mintegy 10 millió dózist kívánnak beszerezni.

Oroszországban egyelőre nemigen terjed a H1N1 influenzavírus

A hivatalosan megerősített 591 megbetegedett közül a fertőzést mindössze 71 kapta meg Oroszországban, az összes többi külföldön fertőződött meg.
A H1N1 elleni védőoltásból több változatot is kidolgoztak, kettő már túl van az első kísérleti szakaszon, és október második felében szándékoznak megkezdeni ezek kipróbálását kisgyerekeken és kamaszokon, de konkrét tervek még nem váltak ismertté a védőoltás esetleges szélesebb körű alkalmazásáról.
Az orosz szakértők szerint a vírus nem túlságosan fertőző és nem is nagyon virulens, ezért súlyosabb megbetegedést csak azoknál vált ki, akik rossz egészségi állapotban kapják meg a fertőzést. Jelenleg egész Oroszországban 11 beteget ápolnak kórházban ilyen fertőzés okozta, súlyos lefolyású – tüdőgyulladással vagy bronchitisszel járó – megbetegedéssel.
Az orosz szakértők elsősorban a szoros érintkezés kerülését és maszkok viselését javasolják védőintézkedésként: úgy vélik, aki nyilvános helyeken viseli a maszkot, annak nem kell félnie az új influenzától.

Elkezdődött az egészségügyi személyzet oltása az Egyesült Államokban

Elkezdődött kedden az Egyesült Államokban az egészségügyi személyzet oltása az új influenzatípust okozó H1N1 vírustörzs ellen – jelentette be az amerikai betegségmegelőző és -ellenőrző központ (CDC) és a tömeges oltást megszervező Amerikai Tüdőszövetség (ALA).
Az elsők között, az egészségügyi dolgozók után a két év alatti gyerekek és az idősek kapják meg az ellenszert, orrspray formájában. A tervek szerint 600 ezer ember kapja meg a vakcinát a napokban. Az akció a tervezettnél két héttel korábban indult.
Jelenleg 6–7 millió adag vakcina áll rendelkezésre, de a tervek szerint összesen 250 millió adagot gyártanak le, hogy mindenki hozzájusson, aki szeretne. Az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak, a terhes nőknek, akik csak injekció formájában kaphatják meg az oltóanyagot, még várniuk kell. A vakcina ugyanis ebben a formájában csak később jelenik meg, de várhatóan még októberben kapható lesz.

Kínában már szeptembertől oltanak

Első alkalommal követelt halálos áldozatot Kínában az új típusú, H1N1-es vírus által terjesztett influenza - jelentette a kínai média kedden.
Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Tibetben halt meg egy 18 éves lány, aki a Lhászához tartozó Maizhokunggar településen lakott. A tárca honlapján szereplő közlemény szerint szombaton vitték őt be a helyi kórházba 40 fokos lázzal, valamint köhögés, torokfájás és izommerevség tünetekkel. Vasárnap hajnalban hunyt el.
A minisztérium azonnal 200 ezer adag vakcinát juttatott el Lhászába, hogy megelőzzék a betegség további terjedését. Bejelentette emellett, hogy a közeli jövőben nagyobb mennyiségben is eljuttatnak oltóanyagot a nyugati területekre és a tibeti fennsík térségébe.
Kína szárazföldi területein 21,5 ezer megerősített újinfluenzás esetet regisztráltak azóta, hogy az első fertőzést májusban kimutatták egy Amerikából hazatért férfi szervezetében. A nyilvántartott fertőzöttek négyötöde már meggyógyult, több mint 4,5 ezer embert azonban még orvosi ellátásban részesítenek.
Összesen 13 esetben találkoztak súlyos tünetekkel, közülük nyolcan már túl vannak a betegségen.
A minisztérium kedden telekonferenciát tartott a helyi egészségügyi szervek vezetőivel, s felhívta a figyelmüket a szigorúbb ellenőrzésre, a járvány kitörésének megelőzésére, különös tekintettel a távoli, határ menti régiókra.
Kína a világ országai közül elsőként kezdte meg szeptemberben a lakosság tömeges beoltását a H1N1 elleni vakcinával. Szeptember végén beoltották azt a mintegy százezer embert is, akik október elején részt vettek a kínai kommunista állam megalapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.
Kína élen jár az oltóanyag gyártásában is.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 39 ezer beoltott kínai közül mindössze négynél tapasztalták, hogy az oltás enyhe, káros mellékhatásokkal járt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink