2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A tőrfarkú rák is ezzel védekezik

A gyulladás egyszerű, gyors és olcsó diagnosztizálása

A CRP a szervezet védekezési reakcióiban alapvető fontosságú fehérje, aminek kimutatása differenciáldiagnosztikai jelentőségű - dr. Vajdovich Péter, a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Kórélettani és Onkológiai Tanszék egyetemi docense, az Állatorvosi Hematológiai és Onkológiai Központ ügyvezető igazgató orvosa az emberekben és kutyákban azonos szerepű C reaktív proteinről és a kimutatására alkalmas vizsgálati módszerekről számol be.

hirdetés

A C reaktív proteint (CRP) 1930-ban írta le Tillett és Francis. A neve onnan származik, hogy először azt gondolták, kórokozó-specifikusan jelenik meg a szervezetben, és a Pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) által képzett C poliszacharidhoz kapcsolódik, mint a kórokozó szekrétuma, kezdi Vajdovich doktor. Később kiderült, hogy nemcsak Pneumococcus-fertőzés esetén, hanem egyéb infekciók, sőt nem fertőzés következtében kialakuló gyulladások kapcsán is megjelenik a fehérje a vérben, majd fény derült a CRP feladatára is: fontos a szerepe az immunológiai folyamatokban, elsősorban a bekebelező (fagocita) működésben, a komplement rendszer aktiválódásában és valószínűleg a zsíranyagcsere  szabályozásában. A törzsfejlődés során régen kialakult, konzervatív fehérje, már öt millió éve változatlan formában fennmaradt rákokban (pl. atlanti tőrfarkú rák, Limulus polyphemus) is található CRP, ami arra utal, hogy alapvető szerepe van a szervezet védekezési reakcióiban.

 

Differenciáldiagnosztikai jelentőség

A CRP kórélettani jelentősége ugyanaz emberek és kutyák esetében: úgy nevezett akut fázis fehérje, aminek a gyulladás beindulásakor, annak kezdetét követő 6-48 órán belül jelentősen nő a mennyisége a vérben. Olyannyira gyorsan, hogy sokkal hamarabb kimutatható a változása , mint ahogy egyéb tünetek – pl. láz, fehérvérsejtszám-növekedés – megjelennének.

A CRP-n kívül egyéb akut fázis fehérjéket is ismerünk, van, amelynek a gyulladásos noxa hatására nagyon gyorsan emelkedik a szintje, van, amelyiké közepes gyorsasággal, illetve van, amelyé lassabban, sőt vannak negatív akut fázis fehérjék is, amelyek vérszintje gyulladás esetén gyorsan csökken. Ezeknek a reakcióknak differenciáldiagnosztikai jelentőségük is van, a különböző betegségek különböző mintázatban módosítják az akut fázis fehérjék vérszintjeit, és az emberek esetében már igen finom diagnosztikai különbségtételre is mód van ennek alapján. Az emberekhez hasonlóan a legjellegzetesebb változást kutyák esetén is a CRP adja (a kutya-CRP-t 1960-ban izolálták), míg macskáknál és lovaknál a szérum amyloid A, szarvasmarháknál a haptoglobin a leginkább informatív.

 

 

Mi váltja ki a CRP vérszintjének emelkedését?

Mivel ugyanaz a folyamat játszódik le kutyában, mint emberben, a kutya jó modellállat az emberi gyulladások kutatásához. Stimulus – pl. fertőző ágens, sérülés, kémiai anyagok okozta szövetelhalás, autoimmun folyamatok – hatására a T-lymphocyták, a macrophagok, ill. monocyták citokineket, interleukinoket kezdenek termelni. Az említett sejtek által termelt interleukin-6 a májsejtekben CRP és egyéb akut fázis fehérjék előállítását stimulálja. Normális körülmények között sok állatfaj egyáltalán nem állít elő CRP-t (ilyen pl. a nyúl), csak gyulladáskor, és vannak olyan fajok, amelyekben van egy minimális, alacsony szint az egészségesekben is.

Minden olyan folyamat esetén azonnal és drámai mértékben nő a CRP vérszintje, ami gyulladással jár – ennek az állatok gyógyítása esetén óriási jelentősége van, hiszen nem tudjuk megkérdezni tőlük, hogy fáj-e valamijük, de a CRP-tesztet el tudjuk végezni az esetükben is, folytatja Vajdovich doktor. Egyetlen vérvétel révén gyorsan diagnózishoz juthatunk; pl. eldönthetjük, hogy reumás, autoimmun jellegű ízületi gyulladásban szenved-e az állat vagy olyan kórképben, amiben nem emelkedik meg annyira a CRP-szint (pl. zúzódás), netán kideríthetjük, hogy gyulladás áll-e a vérszegénység hátterében vagy vérvesztés.

Nemcsak betegségcsoportok közötti különbségtételt tesz lehetővé a CRP-teszt, árnyalja a képet az állatorvos kolléga, de arra is alkalmas, hogy egy adott betegség különböző súlyosságú változatait elkülönítsük, így pl. az ödémás hasnyálmirigy-gyulladás elkülöníthető a nekrotizáló pankreatitisztől, amit esetleg más módszerrel, így ultrahangos vizsgálattal nem tudnánk megtenni (nekrotizáló pankreatitisz esetén nagyon magas a CRP-szint), vagy áttétes emlődaganat esetében is jóval nagyobb a CRP-szint, mint akkor, ha nem alakult ki metasztázis, vagy elkülöníthető pl. az eroziv és a nem eroziv artritisz.

A betegségek közötti különbségtétel és a különböző súlyossági fokok megállapításán túl harmadrészt hasznos segítség a CRP-vizsgálat a terápia eredményességének megítélésében, az oki terápia hatékonyságának ellenőrzésében, monitorozásában is.

 

CRP-teszt

Kimutatására számos módszer – pl. immunturbidimetria, rapid immundiffúzió, ELISA, vizuális agglutináció - rendelkezésünkre áll, ezek legtöbbje nagy automaták segítségével, a minta és a reagens oldat turbiditásának mérése alapján következtet a CRP-koncentrációra. Óriási jelentősége van, mondja Vajdovich Péter, ha a módszereket kézi műszerekhez igazítják, ami egyszerű és gyors kimutatásra ad lehetőséget, továbbá ha a kimutatás minimális minta-előkészítést igényel, és ha nincs szükség nagy laboratóriumra a minta centrifugálására, mert teljes vérminta használatával is megállapítható a CRP-szint. Ez utóbbi a betegágy melletti, ún. „point-of-care” módszer, mint amilyen a vércukor-szint otthoni, egyszerű és gyors meghatározása. További előnyt jelent, ha a vizsgálat nem drága, ezért a betegség lefolyása során akár többször megismételhető.

A vizsgálatok eredményét befolyásolják a preanalitikai hibák, a hibás tárolás vagy a rossz szállítás, azonban a betegágy melletti, azonnali meghatározás esetén kisebb az ilyen hibák kockázata. A CRP-teszt eredményét az alvadás gátló gyógyszerek alkalmazása vagy a mintavételi csőben található alvadás gátló típusa sem befolyásolja, és a 12 órás, szobahőmérsékleten történő tárolás sem változtat az eredményen.

Az állatgyógyászati, rendelőben végezhető CRP-teszt teljesíti mindhárom elvárást: egyszerű, gyors és olcsó, humán vonatkozásban ára mindössze ezer forintos nagyságrendű.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!