hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A gyógyulási esélyektől a védőnők jövedelméig

Az ellátás egyenetlenségeiről és a védőnők helyzetéről is interpellálta az ellenzék a kormányt hétfőn a parlamentben.

MSZP: a gyógyulás attól függ, ki hol él

Tukacs István (MSZP) szerint ma Magyarországon a gyógyulás attól függ, ki hol él, hová születik. A szatmári és a beregi térségben egy 32 falvat ellátó kistérség háziorvosi ügyelete két orvosról egyre csökkent, Vásárosnaményban egy héten már csak három nap van szemészeti szakellátás, Fehérgyarmaton pedig megszűnt a traumatológiai osztály, sorolta kifogásait.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt válaszolta: Fehérgyarmaton korábban sem volt traumatológiai osztály, így meg sem szűnhetett. A szóban forgó, a sebészeten belül működő traumatológiai fekvőbeteg-ellátást a fehérgyarmatiak ezentúl Mátészalkán és Nyíregyházán vehetik igénybe, közölte. Hozzátette továbbá, hogy több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen is sikerült betölteni a háziorvosi praxist.

Tukacs István nem fogadta el a választ, de a Ház jóváhagyta 110 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett.

LMP: a védőnők mikor kapják meg azt, amit a szakdolgozók?

Hadházy Ákos (LMP) azt kifogásolta, hogy a védőnők nem részesülnek az egészségügyi szakdolgozói béremelésben. Bírálta még, hogy a védőnők számára biztosított pluszforrásoknak csak egy része jutott el az érintettekhez, volt, akinek még csökkent is a fizetése. Azt kérdezte: a védőnők mikor részesülnek abban, amiben az egészségügyi szakdolgozók?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszámolt az egészségügyi béremelésekről, ami a következő években összességében duplázást hoz a szakdolgozóknál. A védőnői szolgálatok számára 2 milliárd forintos keretet szántak, amely sokféle módon jut el az érintettekhez. A megemelt összeget a szolgáltató köteles béremelésre költeni, aki nem teszi, jogszabályt sért, vagyis a védőnőknek mindenképpen jár a mintegy 30 ezer forintnyi többlet, közölte.

Hadházy Ákos nem fogadta el a választ, a Ház azonban megszavazta azt 103 igen, 23 nem és 1 tartózkodás mellett.

*

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról Selmeczi Gabriella (Fidesz) ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját. Hangsúlyozta, hogy még az ellenzék sem tiltakozott a törvényjavaslat ellen, egyedül a Jobbik egy ajánlása képezte vita tárgyát. Selmeczi Gabriella a Ház támogatását kérte.

Rig Lajos jobbikos képviselő azt mondta, az ellenzéki párt támogatja majd az őszi "saláta-törvénymódosítást", ugyanakkor felhívta a figyelmet az egészségügy alulfinanszírozottságára. Úgy vélekedett, hogy fontos az informatikai rendszerek egységessége a szektorban. Álláspontja szerint az e-cigaretta nem dohánytermék, ezért nem akként kell kezelni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára örömét fejezte ki, hogy a vita "kurta" volt, és az ellenzék konstruktívan állt hozzá; a jogszabály támogatását kérte.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink