hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A gyógyszeripar is bekapcsolható az egészségiparba

Többek közt egészségápolási termékek gyártásával kapcsolódhat a hazai gyógyszeripar a komplex egészségügyi programba. Az Új Széchenyi Terv szerint a szektorban dolgozók létszáma az összes ipari alkalmazott 4 százalékára nőhet - a 2007-es 2,2 százalékról.

A dokumentum szerint a gyógyszergyártást egyrészt érdekeltté kell tenni, hogy - erősítve az együttműködést az egészségturizmus szereplőivel - a mozgásszervi gyógyszerek kutatás-fejlesztésére, illetve gyártására nagyobb kapacitásokat hozzon létre.

Másrészt szorgalmazni kell, hogy a hazai gyógyszeripari szereplők gyártási profilja bővüljön az egészségápolási (consumer health) vonalon.

A vitairat szerint a hazai gyógyszeripar - a gyógyfürdőkkel és a kozmetikumok gyártóival együttműködve - több vénymentes és gyógyszernek nem minősülő készítmény előállításával tud bekapcsolódni a hazai egészségiparba.

Mindezek érdekében az Új Széchenyi Terv akcióterve a gyógyszeripari pályázatok kiemelt kezelését ígéri.

Kiemelt területek

A dokumentum szerint a kormány erősítené a természettudományos képzést, és biztosítaná a gyógyszeripari gyártás és kutatás-fejlesztési tevékenység munkaerő utánpótlását a munkaadók bevonásával.

Szerepel a tervben Magyarországon akkreditált klinikai vizsgálóhelyek létrehozása, valamint az ágazat-specifikus szabályozási környezet és a gyógyszeripart sújtó terhek versenyképességi szempontú vizsgálata is.

A vitairat szerint a gyógyszeripar potenciális húzóágazat lehet Magyarországon, amennyiben a fejlődéséhez szükséges kedvező feltételek megvalósulnak.

A gyógyszeripari fejlesztések eredményeként a szektorban dolgozók létszáma az összes ipari alkalmazott 4 százalékára nőhet a 2007. évi 2,2 százalékról. Az ágazat termelése az ipari termelés 3 százalékát, az ipari export 4 százalékát és az ipari beruházások 6,6 százalékát adhatja, míg 2007-ben ez a szektor adta az ipari termelés 2,7 százalékát, az ipari export 3,3 százalékát és az ipari beruházások 6,6 százalékát.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink