hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

384 százalékkal nőtt a visszaélések száma az EU-ban

A gyógyszerhamisítás ellen

Egyre több a "piszkos gyógyszer", amelynek elkerülése érdekében egyedi azonosítóval kívánják ellátni például a táplálékkiegészítőket - jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos a kormányszóvivői tájékoztatón. A gyógyszerhamisítás növekedése az Európai Uniót is aggasztja.

Kondorosi Ferenc tájékoztatása szerint egyre gyakoribb, hogy biogyógyszernek álcázott hamis termékeket árusítanak, amelyek nem tartalmazzák a tájékoztatóban szereplő hatóanyagokat. Egyre divatosabbá válnak a menedzsertabletták és a táplálékkiegészítők, amelyeket sokan internetes patikákban vásárolnak meg, és egyre több köztük az úgynevezett "piszkos gyógyszer", amelyekben minimális a hatóanyag és összetételük esetleg egészségkárosító. Kondorosi Ferenc bejelentette: az ilyen gyógyszereket egyedi azonosítóval kívánják ellátni, amely 150-210 forint drágulást okozhat, valamint felvilágosító kampányt terveznek arról, hogy hol és milyen körülmények között szabad gyógyszer vásárolni - tette közzé az MTI.

A gyógyszerhamisítás drámai növekedése az uniót is aggasztja - derül ki Kövesi Ervin lapunkhoz is eljuttatott nemzetközi szakkiadvány-szemléjéből. Eszerint nemrégiben nyilvánosságra hozott konzultációs iratában a Bizottság megállapítja, hogy 2006-ban 384 százalékkal több hamisítást fedeztek fel, mint egy évvel korábban, és a hamisított szerek között rák, szívbetegségek és pszichiátriai kórok elleni gyógyszerek is vannak. "Az Európai Bizottság felismerte, hogy az interneten történő forgalmazás és a nem ellenőrzött kereskedelem alapja a problémának" - nyilatkozta a német gyógyszerészszövetség elnöke, aki követelte, hogy ezeket az ismereteket "jelenítsék meg a törvényalkotásban is". 

Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink