hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A gyógyszergyártók álma: az amerikaiak álmatlansága

Az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben – a biztonsági aggodalmak ellenére is  –  megháromszorozódott az altatók felírása – olvasható a PharmaOnline cikkében.

Az amerikai felnőttek 4 százaléka használt a közelmúltban valamilyen altatót, míg a 80 évesnél idősebbek között ennek aránya 7 százalék. A nemi arányok is jellegzetesek: inkább a nők nyúlnak az alvás elősegítésének e formájához.

A vényfelírások számának emelkedése ellenére az altatók piaca nem könnyű terep. Az eladási volumenek az új generikus készítményeknek köszönhetően csökkennek, és egyre több szereplő lép be a gyártásba és forgalmazásba, akik egymással is harcolnak a túltelített piacon.

A jelenlegi altatók nem mindenkinél hatnak megfelelően, de akiknél igen, azoknál is sokszor csak marginális előnyök jelentkeznek, így továbbra is kereslet mutatkozik az újabb és újabb ajánlatokra.

Az altatókkal kapcsolatban újra és újra visszatérnek a biztonságossági aggodalmak. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) például azt gyanítja, hogy bizonyos altatók felelősek egyes közlekedési balesetért, amikor a sofőr úgy ül autóba, hogy még mindig álmos a bevett altatótól. Éppen ezért az új altatók engedélyezési eljárásai igen szigorúak. Januárban a hatóság azt kérte az Ambien és más zolpidemtartalmú altatók gyártóitól, hogy csökkentsék felére a nők számára javasolt dózist. Ezt követően, májusban a Mercknek kellett szembesülnie az FDA suvorexanttal kapcsolatos aggodalmaival. Az FDA szakértői a szer nagyobb dózisai ellen foglaltak állást annak ellenére, hogy a nagyobb adagok hatásosabbnak bizonyultakolvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink