hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A gyerekek emlékeznek korai élményeikre

A gyerekek képesek emlékezni legelső éveik élményeire, de azok legtöbbjét később elfelejtik - derítette ki egy kanadai kutatás.

Az újfundlandi Memorial Egyetem kutatói száz, 4 és 13 éves kor közötti gyermeket kértek meg, hogy idézzék fel három legkorábbi emléküket, és saccolják meg, mikor történhettek azok. A kisebb gyerekeknek már 18 hónapos korukból is voltak emlékeik, amelyek közül számosat a szülők is meg tudtak erősíteni. (A felnőttek legtöbbje nem képes három-négy éves kora előtti emlékek felidézésére.) Két évvel később ugyanazokat a gyerekeket újra megkérték, hogy elevenítsék fel három legkorábbi emléküket. A gyerekek ekkor egészen más élményeket hoztak szóba, mint a két évvel azelőtti alkalommal, sőt a korábbiakat még akkor sem tudták felidézni, ha segítséget kaptak.

A kutatókat a leginkább az lepte meg, hogy a gyerekek nemhogy nem voltak képesek emlékezni azokra, hanem azt állították, hogy soha nem történtek meg velük.

Patricia Bauer, az amerikai Emory Egyetem kutatójának egy korábbi vizsgálata azt sugallta, hogy a korai emlékeket másképp kódolja az emberi agy, mint a későbbieket, és ez magyarázhatja az előbbiek eltűnését. A szakemberek szerint "sokkal több kutatásra van szükség, ha meg akarjuk érteni, hogy miért hagyjuk magunk mögött gyermekkorunk ekkora részét".

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink