hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A gyerek bajából kiderülhet a szülő betegsége is

A gyerekek orvosi vizsgálata szüleik miatt is fontos: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket – erre jutottak amerikai kutatók.

Az eddig is tudott volt, hogy ha valakinek a szülei magas vérnyomással, cukorbajjal bajlódnak, akkor nekik is nagyobb az esélyük hasonló egészségügyi gondokra. Egy cincinnati kórház orvosai fordítottak a vizsgálódáson: 12 éves gyerekek súlyát, koleszterinszintjét, vérnyomását mérték, majd pedig egy emberöltő múlva megvizsgálták szüleik egészségének alakulását is.

A felmérés 852 gyerekre és szüleikre terjedt ki. Huszonhat év elteltével – amikor is a hajdani gyerekek szüleinek átlagéletkora 66 év lett – azt tapasztalták a kutatók, hogy a magas vérnyomású gyerekek szüleinél kétszer gyakoribb volt a korai szívbetegség és agyvérzés. Ugyancsak gyakoribbak voltak ezek a betegségek, ha a gyereknek magas volt a koleszterin- és/vagy vérzsírszintje. Kétszer gyakrabban lettek cukorbetegek olyan szülők, akiknek a gyereke túlsúlyos volt.

Összességében a családok 47 százalékánál volt a szülőnek infarktusa, agyvérzése, illetve szüksége koszorúér-tágításra a tanulmány végére. A szülők 37 százalékánál alakult ki cukorbetegség. Becslések szerint az Egyesült Államokban élő gyerekek csaknem 6 százalékának magas a koleszterinszintje egészségtelen étrend és életmód miatt.

(forrás: MTI/MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés